Boek
Nederlands

Tips en wenken voor wie zijn afdelingschef om opslag wil vragen

Georges Perec (auteur), Rokus Hofstede (vertaler)

Tips en wenken voor wie zijn afdelingschef om opslag wil vragen

Genre:
Titel
Tips en wenken voor wie zijn afdelingschef om opslag wil vragen
Auteur
Georges Perec
Vertaler
Rokus Hofstede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'art et la manière d'aborder son chef de service pour lui demander une augmentation
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
95 p. : ill.
ISBN
9789029573719 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Als kernlid van Oulipo (1960: Ouvroir de Littérature Potentielle), de 'Werkplaats voor mogelijke literatuur', streefde de Franse schrijver Perec ((1936-1982) naar teksten onderworpen aan wisselende vormbeperkingen. Zo had hij in 1968 in het tijdschrift 'Enseignement programmé' deze toneeltekst gepubliceerd bestaande uit een monoloog zonder enig leesteken, waarin hij een kantoorklerk dwalend en malend door het gebouw op zoek laat gaan naar zijn chef. Het inleidende parodistische stroomschema naar een ontwerp van een wiskundige vriend fungeert als dwingende routekaart, op basis waarvan hij een uitputtende beschrijving van de lichamelijke en psychische struikelingen in dit onkenbare en in zichzelf gekeerde universum kan uitserveren. Een schitterende absurdistische stijloefening, deze benauwde gang naar verhoopt heil en zegen, en nu even sterk vertaald! De lezer zijnerzijds kan de tekst natuurlijk naar believen als trieste of dolkomische satire of iets dergelijks verstaan. Het verhelderen…Lees verder

Over Georges Perec

Georges Perec (7 maart 1936 - 3 maart 1982) was een Frans auteur.

Biografie

Perec was een zoon van Poolse Joden die naar Frankrijk waren uitgeweken. Zijn vader sneuvelde in 1940, zijn moeder werd gedeporteerd in 1943 en vergast. Hij groeide op bij een oom en tante.

Zijn romandebuut in 1965, Les Choses, Une histoire des années 60, beschrijft het ontstaan van de consumptiemaatschappij aan de hand van een eenvoudig verhaal over 'de dingen', statussymbolen die aan de ambities van de hoofdpersonen (een jong koppel) beantwoorden. Het was een sociologische roman die de Prix Renaudot kreeg.

In 1967 werd Perec lid van 'OuLiPo','Ouvroir de Littérature Potentielle' en werd daarvan, naast Raymond Queneau, de bezielende kracht. Ook Marcel Duchamp en Italo Calvino maakten deel uit van die club.

In 1969 verscheen La Disparition, een literaire thriller rondom de verdwijning van de letter 'e'. In het verhaa…Lees verder op Wikipedia