Boek
Nederlands

1984 : roman

George Orwell (auteur), Tinke Davids (vertaler)
+1
1984 : roman
×
1984 : roman 1984 : roman

1984 : roman

George Orwell (auteur), Tinke Davids (vertaler)
Anti-utopie van de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind.
Titel
1984 : roman
Auteur
George Orwell
Vertaler
Tinke Davids
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nineteen-eighty-four
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2019 | Andere uitgaves
311 p.
ISBN
9789029539913 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Cultroman uit 1949 die de uitdrukking 'Big Brother is watching you' muntte. Visioen van de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen 'de Partij' die met de meest barbaarse middelen de mens dwingt tot 'vrijwillige' aanvaarding van een levens- en wereldbeschouwing die zelfs de meest elementaire menselijke waarden vernietigt. Meesterwerk van George Orwell (1903-1950), dat net als 'Animal Farm' een scherpe aanklacht vormde tegen het stalinisme en nog altijd actueel is als aanklacht tegen totalitarisme en dictatoriale regimes die persoonlijke vrijheid en individualisme uitsluiten. Vlotte vertaling.

Over George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm en de dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Eton College en Indian Imperial Service

Eric Arthur Blair werd geboren op 25 juni 1903 in Motihari, Bihar, India uit een Schotse familie. Zijn vader Richard Blair werkte voor het opiumdepartement van de Civil Service. Zijn moeder Ida Limouzin bracht hem na een jaar naar Engeland. Hij had een oudere zuster, Marjorie, en een jongere zuster, Avril. Later zou hij zijn familiale achtergrond ironisch omschrijven als lower-…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek