Eefje Donkerblauw

Geert De Kockere (auteur), Lieve Baeten (illustrator)
+1
Eefje Donkerblauw
×
Eefje Donkerblauw Eefje Donkerblauw
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Eefje is gek op donkerblauw. Ze trouwt met koning Goudgeel. Door gele accenten op haar donkerblauwe spullen aan te brengen, probeert Eefje van hem en zijn kleur te houden. Hun kinderen en kleinkinderen hebben alle kleuren van de regenboog.
Onderwerp
Kleuren
Titel
Eefje Donkerblauw
Auteur
Geert De Kockere
Illustrator
Lieve Baeten
Taal
Nederlands
Uitgever
Eke: De Eenhoorn, 2022 | Andere uitgaven
[32] p. : ill. + 3 transparante kleurenpapiertjes
ISBN
9789058385215 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Eefje houdt van donkerblauw. Dat toont ze ook in haar omgeving. Ze gaat van koning Goudgeel houden. Hun kinderen worden groen. Maar een van hen is blauw en zij trouwt met prins Avondrood. Hun kinderen worden paars en eentje rood. Dit gaat door tot er een regenboog van kinderen is. Het boek bevat in een ingeplakte enveloppe drie losse plastic kleurkaartjes*; hiermee kun je de plaatjes en de wereld om je heen verkleuren. Leuk verhaal en een originele manier om kleuters iets over kleuren en kleuren mengen te leren. Elke bladzijde heeft op de bovenste helft een vierkant plaatje, waarvan details speels buiten het kader vallen. De tekeningen zijn vrolijk en realistisch. De kleur en de inhoud van de tekening passen bij de betreffende tekst. Dit prentenboek haalde de Top 10 van 'Het mooiste kinderboek aller tijden' (2008) van de Vlaamse Stichting Lezen. Geslaagde uitgave, bestemd voor kleuters. Vanaf ca. 4 jaar.

Eefje Donkerblauw

Eefje is een koningin, maar dat weet niemand. En Eefje houdt van donkerblauw. Waarom dat zo is, dat weet niemand, ook Eefje niet. Ze eet elke ochtend donkerblauwe bosbessenjam, ze drinkt thee uit een donkerblauw kopje, slaapt in een – wat dacht je? - donkerblauw bed met donkerblauwe lakens en verzamelt allerlei gekke, donkerblauwe spulletjes. Eefje is ook nog eens heel erg mooi. Iedereen die haar ziet, is met verstomming geslagen en kan alleen nog maar ‘aaaahhh’ of ‘ooooohh’ zeggen. Dat vindt Eefje erg jammer, want ze is zelf een echte, donkerblauwe babbelkous.
Op een dag is ze op zoek naar schelpen op het strand en komt ze koning Goudgeel tegen. Ook hij kan enkel maar kreten van bewondering slaken, tot een gesprek komt het niet. Eefje vindt hem wel aardig, maar is niet zeker of ze wel van geel kan houden. Volgens haar is de liefde blauw, want de zee is blauw en de liefde is zo diep als de zee. Maar Eefje doet haar best: ze voert langzaamaan geel in haar leven in en trekt vervol…Lees verder

Eefje Donkerblauw

‘Eefje Donkerblauw’ is een klassieker onder de kleuterboeken. Het prentenboek verscheen voor het eerst in 1992 en kende in 2008 een achtste druk. Op zich is het verhaal weinig spectaculair: Eefje is gek op donkerblauw. Haar kleren zijn donkerblauw en ze omringt zich met donkerblauwe spulletjes. Toch wordt ze verliefd op koning Goudgeel, die zo geel is als het strand en in een goudgeel paleis woont. Ze trouwen en dat is de start van een hele trits kinderen en kleinkinderen in alle kleuren van de regenboog. Het poëtische taalgebruik van Geert de Kockere tilt dit verhaal boven het alledaagse en de illustraties van Lieve Baeten zijn een lust voor het oog. Dit boek kan worden gebruikt om de kleuren aan te leren, maar het is vooral een verhaal over vriendschap, liefde en verdraagzaamheid. Een waardevolle aanwinst voor de boekenplank, en dit geldt zeker ook voor de kleuterschool.


Over Geert De Kockere

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Photo Dante

Geert De Kockere (Tielt, 18 mei 1962) is een Vlaamse schrijver. Hij schrijft vooral kinderboeken.

Biografie

Geert De Kockere studeerde voor onderwijzer, maar werd later beroepsjournalist. Zo werkte hij onder meer voor De Standaard-Het Nieuwsblad. Hij werkte mee aan de tijdschriften Dopido, Doremi, Zonnekind, Kokodi en Knuffel. Hij was bijna twintig jaar hoofdredacteur van Klap en Kits.

In 1989 debuteerde hij met een bundel kindergedichten: Vingers in de jam, uitgegeven bij Lannoo. In 1990 richtte hij de vzw Pigmalion op: een productiehuis dat kunstzinnige projecten realiseert. In 1991 maakte hij voor uitgeverij De Eenhoorn het kinderboek Puntje puntje puntje. Ondertussen publiceerde hij al meerdere verhalen en dichtbundels voor alle leeftijden. Daarnaast verzorgde hij ook het poëziegedeelte van het kunstproject Gezicht in zicht, dat twee jaar lang door Vlaanderen reisde…Lees verder op Wikipedia