Boek
Spaans

Memoria de mis putas tristes

Een man geeft zichzelf op zijn negentigste verjaardag een jonge maagd cadeau en wordt tot zijn verbazing verliefd op haar.
Extra onderwerp
liefde en dood, Eros en thanatos
Titel
Memoria de mis putas tristes
Auteur
Gabriel García Márquez
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Mondadori, 2004
109 p.
ISBN
84-397-1165-4

Andere talen:

Besprekingen

Na tien jaar is er eindelijk weer een nieuwe roman van deze beroemde Colombiaanse auteur. Het is het verhaal van een verstokte vrijgezel die zichzelf op zijn negentigste verjaardag een jonge maagd cadeau doet. Dit heeft onverwachte gevolgen: in plaats van haar te ontmaagden kijkt hij alleen maar naar het slapende meisje, nacht in nacht uit. Wat blijkt? De man is voor het eerst van zijn leven verliefd en beseft tot zijn aangename verrassing dat niet de dood maar een tweede leven in het verschiet ligt. Met dit opvallend opgeruimde verhaal heeft García Márquez een innemende ode aan de ouderdom geschreven, gesitueerd in de voor zijn lezers zeer vertrouwde omgeving van de geboortestreek van de schrijver. Dit neemt niet weg dat het boek, net als zijn onlangs verschenen memoires ('Vivir para contarla'), wat vlakker van stijl is dan we van Márquez gewend zijn. Daarom maakt het verhaal een minder diepe indruk dan verwacht. Met leeslint.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia