Boek
Spaans

El coronel no tiene quién le escriba

El coronel no tiene quién le escriba

Genre:
Een kolonel in een Zuid-Amerikaans stadje wacht tevergeefs op de brief waarin zal staan dat hij zijn eens beloofde pensioen eindelijk uitgekeerd zal krijgen.
Onderwerp
Armoede, Zuid-Amerika
Titel
El coronel no tiene quién le escriba
Auteur
Gabriel García Márquez
Taal
Spaans
Editie
6
Uitgever
Barcelona: Debolsillo, 2013 | Andere uitgaves
98 p.
ISBN
9788497592352 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Een kolonel die heeft meegevochten in een van de Colombiaanse burgeroorlogen, slijt zijn dagen in gezelschap van zijn astmatische vrouw en een haan, in vergeefse afwachting van zijn pensioen. Deze novelle, door Márquez geschreven in Parijs in 1956/57, is het verhaal van de mens die zich in eenzaamheid vastklampt aan een illusie die nooit in vervulling gaat. Het enige wat overblijft, is de hoop. Het werk dat in 1958 voor het eerst verscheen in een Colombiaans tijdschrift, kan met enkele andere korte werken uit die tijd, beschouwd worden als een aanloop tot Márquez' grote roman 'Honderd jaar eenzaamheid' (1967). Van 'El coronel...' verscheen een Nederlandse vertaling, 'De kolonel krijgt nooit post'. Het Spaans van Márquez is niet al te moeilijk en is geschikt voor lezers met een redelijke kennis van deze taal (eventueel met de vertaling ernaast). Vrij duidelijke druk; krappe marge.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia