Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De kolonel krijgt nooit post : roman

Een kolonel in het fictieve Zuid-Amerikaanse stadje Macondo wacht vergeefs op de brief met zijn pensioenbevestiging.
Onderwerp
Armoede, Zuid-Amerika
Titel
De kolonel krijgt nooit post : roman
Auteur
Gabriel García Márquez
Vertaler
Barber van de Pol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El coronel no tiene quién le escriba
Editie
19
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2014 | Andere uitgaves
79 p.
ISBN
9789029088640 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Besprekingen

In deze kleine roman geeft de Zuid-Amerikaanse schrijver van o.a. "Het kwade uur" en "Honderd jaar eenzaamheid" door middel van zijn hoofdpersoon, de kolonel, op indringende wijze een beeld van de machteloosheid van zijn volk. Deze kolonel met een revolutionair verleden, woont in een fictief Zuid-Amerikaans stadje (Macondo) waar hij al 15 jaar tevergeefs wacht op het bericht dat hij zijn pensioen zal krijgen. Samen met zijn astmatische vrouw leeft hij in bittere armoe. Zijn enige en laatste trots is een magere vechthaan die voor hem en voor de hele stad het symbool is geworden van de trotsering van alle ellende. Bij gelegenheid door de Nobelprijswinnaar 1982 zijn meest geslaagde boek genoemd. Pocketeditie; kleine druk.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia

Suggesties