Boek
Nederlands

Waarheid en cultuur

+1
Waarheid en cultuur
×
Waarheid en cultuur Waarheid en cultuur

Waarheid en cultuur

In de reeks:
Vroege opstellen van de Duitse filosoof (1844-1900) over geschiedenis, algemene ontwikkeling, ziekte of gezondheid van de cultuur, waarheid en leugen, en antieke filosofie.
Titel
Waarheid en cultuur
Auteur
Friedrich Nietzsche 1844-1900
Taal
Nederlands
Editie
4de, herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2003
199 p.
Aantekening
Vert. uit het Duits
ISBN
90-5352-799-0

Besprekingen

Een van een degelijke inleiding voorziene keuze uit opstellen en lezingen, die Nietzsche (1844-1900) tussen zijn 18de en 29ste jaar schreef, maar niet voor publicatie geschikt achtte. Toch zijn er al staaltjes van zijn gewaagde schrijf- en denkkunst in te vinden. Zij behandelen thema's als vrije wil en noodlot, het pathos der waarheid, de Griekse (strijd)cultuur, de hoop op een nieuwe Duitse cultuur (Schopenhauer). Maar vooral van belang zijn de opstellen "Over waarheid en leugen in buiten-morele zin" en "De filosofie in het tragische tijdperk der Grieken" over de voor-socratische filosofen en speciaal Herakleitos, waarin de kern van Nietzsche's latere werk al op schitterende wijze is samengevat. De vertaling is redelijk. Het boek is geschikt voor wie een meer dan oppervlakkige belangstelling voor Nietzsche heeft. Paperback; kleine druk. Herziene editie.

Over Friedrich Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Röcken, 15 oktober 1844 – Weimar, 25 augustus 1900) was een Duits filosoof, cultuurcriticus, componist, dichter en filoloog die wordt beschouwd als een van de invloedrijkste moderne denkers.

Levensloop

De jonge Nietzsche

Nietzsche werd geboren in de plaats Röcken nabij Leipzig dat destijds bij Pruisen behoorde. Hij was de zoon van Karl Ludwig Nietzsche, een dominee die op 30 juli 1849 overleed. In 1850 verhuisde de familie naar Naumburg. Nietzsches zus Elisabeth, die na zijn dood een belangrijke rol speelde bij de receptie van zijn werk, was twee jaar jonger. Hij bracht het grootste deel van zijn vroege jeugd door tussen vijf vrouwen: zijn moeder Franziska, zijn jongere zus Elisabeth, zijn grootmoeder van moederskant, en twee ongetrouwde tantes. Als jongen bezocht hij de Schulpforta in Bad Kösen, een middelbare school voor hoger begaafden, waar eerder on…Lees verder op Wikipedia

Suggesties