Boek
Nederlands

Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek

Francis Fukuyama (auteur)
+1
Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek
×
Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek

Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek

Francis Fukuyama (auteur)
Beschouwing door de Amerikaanse politiek filosoof over de verloedering van de waardigheid in de internationale politiek, met een aanklacht tegen het groeiende populisme.
Titel
Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek
Auteur
Francis Fukuyama
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Identity : the demand for dignity and the politics of resentment
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2019
267 pagina's
ISBN
9789045037806 (paperback) 9789045040479 (paperback, ISBN sticker)

Andere talen:

Besprekingen

In 1992 schreef de vooraanstaande Amerikaanse politiek filosoof Francis Fukuyama (1952) het indrukwekkende boek 'Het einde van de geschiedenis en de laatste mens'. Daarin noemde hij Donald Trump een voorbeeld van een ambitieuze man wiens verlangen naar erkenning veilig was gekanaliseerd in een zakelijke carrière. De verkiezing van Trump tot president in 2016 kwam ook voor hem als een volkomen verrassing. De electorale ruimte die in de Verenigde Staten bestond om zo’n verkiezingsuitslag mogelijk te maken is een belangrijk thema in dit boek over identiteit en waardigheid. Voor de beschrijving van het begrip identiteit gaat de auteur onder andere te rade bij theorieën van Freud en Nietzsche en moralisten als Rieff en Lasch, om vast te stellen dat mensen liever erkenning vragen voor hun gelijkheid aan andere mensen dan voor hun individualiteit. Fukuyama eindigt met een reeks, ook voor Europa geldende, aanbevelingen, zoals het afschaffen van dubbele nationaliteit en het (her)invoeren van e…Lees verder

Over Francis Fukuyama

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Robert Goddyn

Yoshihiro Francis Fukuyama (Chicago, 27 oktober 1952) is een Amerikaanse socioloog, politicoloog en filosoof. Hij is momenteel als hoogleraar aan de Johns Hopkins University in Baltimore verbonden . Hij werd vooral bekend als neoconservatief denker. Zijn bekendste werken zijn The End of History and the Last Man (1992) en The Great Disruption (1996).

Levensloop

Fukuyama is een van de oprichters van het Project for the New American Century en werd daarom tot de neoconservatieven gerekend. De Amerikaanse invasie van Irak in 2003 keurt hij echter af en over de neoconservatieven spreekt hij inmiddels in de derde persoon. In een interview met de VPRO zei hij dat als hij zelf de "Marx" van deze beweging is, dat de regering-Bush dan "leninistisch" bezig is.

Fukuyama is lid van de Presidentsraad over bio-ethiek en zit in de adviesraad van verschillende andere instellingen.

Lees verder op Wikipedia