Boek
Nederlands

Onderweg

Francesca Sanna (auteur)
+1
Onderweg
×
Onderweg Onderweg
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Door de ogen van een kind wordt verteld hoe hij/zij in de oorlog met de familie noodgedwongen het huis moet verlaten. De reis is lang en vol gevaren. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties gebaseerd op verhalen van vluchtelingenkinderen. Om voor te lezen en over te praten. Vanaf ca. 5 t/m 7 jaar.
Onderwerp
Vluchtelingen
Titel
Onderweg
Auteur
Francesca Sanna
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The journey
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2016
[44] p. : ill.
ISBN
9789059087279 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

In haar eerste prentenboek verbeeldt de Italiaanse illustratrice en grafisch ontwerpster vanuit het perspectief van een kind wat het betekent om te moeten vluchten. Voor de illustraties werd zij bekroond door de Society of Illustrators in New York. De auteur heeft in dit boek de verhalen verwerkt van verschillende vluchtelingen(kinderen) die zij in Italië gesproken heeft. Korte teksten, verteld door een kind, gecombineerd met paginagrote kleurrijke illustraties beschrijven hoe het leven veranderde na het uitbreken van een oorlog, hoe het gezin besluit te vluchten zoals vele anderen, en hoe zij reizen, over vele grenzen heen, net als de vogels, op zoek naar een veilig thuis. De gestileerde, contourloze illustraties zijn sfeervol en doen qua sfeer soms sprookjesachtig aan; werkelijkheid en droombeelden lopen door elkaar. Op de zwartste momenten tijdens de oorlog en de vlucht zijn ook de illustraties donker, zwart. Wanneer er weer hoop gloort, lichten de pagina's op. Maar dit is geen spr…Lees verder

Onderweg

Het zeer actuele thema over vluchtelingen wordt in dit prentenboek prachtig verwoord. Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm, door de ogen van een jonge vluchteling. De lange en zware reis, de liefhebbende, doorzettende en troostende moeder en de constante onzekerheid vormen de rode draad. De berichten die we haast elke dag in het nieuws horen en lezen, worden hier op kindermaat op een zeer duidelijke manier verteld en vertoond.

Ondanks de zware thematiek, de angst, de onzekerheid … straalt het verhaal hoop uit. Voeg daarbij illustraties in een knappe retrosfeer en je hebt een aanrader van formaat. Een prachtig boek dat geschikt is voor jonge kinderen, maar ook oudere kinderen én zelfs volwassenen zeker zal bekoren.