Spiegeljongen

+1
Spiegeljongen
×
Spiegeljongen Spiegeljongen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Een 17-jarige jongenshoer (Londen, 19e eeuw) zweert wraak, nadat hij door zijn geliefde aan de kant is gezet.
Extra onderwerp
Historische verhalen
Titel
Spiegeljongen
Auteur
Floortje Zwigtman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Sijthoff, © 2019 | Andere uitgaves
496 p.
ISBN
9789024581344 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een spiegel waarin alles wat mooi is, lelijk lijktDe trilogie 'Een groene bloem' is compleet. Spiegeljongen vormt het sluitstuk van een bijzonder gelaagde, meer dan 1.600 bladzijden tellende literaire prestatie, die de grenzen van de Nederlandstalige adolescentenroman ruimschoots afgetast en betekenisvol overschreden heeft. Met unaniem lovende recensies, een aparte uitgave voor volwassenen en zowel de Gouden Uil Jeugdliteratuur als de Gouden Zoen op zijn palmares, was Schijnbewegingen dé literaire sensatie van 2005. Opvolger Tegenspel getuigde eveneens van een grondige research, boeiende portretten van het Victoriaanse Londen en psychologische diepgang, maar ging deels ten onder aan een te wijdlopige stijl en minder doordachte compositie. Uitgeverij De Fontein heeft alvast kosten noch moeite gespaard om Spiegeljongen op gepaste wijze onder de aandacht te brengen. De klassieke tournee door Vlaanderen en Nederland met lezingen, interviews en h…Lees verder
Dit boek vormt na 'Schijnbewegingen' (Gouden Uil en Gouden Zoen 2006) en 'Tegenspel' het sluitstuk van de trilogie 'Een groene bloem'*, een serie historische jeugdromans. Centrale figuur is de homoseksuele Adrian Mayfield (17, ik-figuur). In dit verhaal is de breuk met zijn geliefde Vincent Farley een feit en is Adrian op zoek naar wraak. Hij beweegt zich aan de zelfkant van de maatschappij, maar kent ook gevierde en welgestelde personen. Onder hen zijn enkele historische figuren, zoals de schrijver Oscar Wilde, tegen wie een sodomieproces loopt. Over zijn eigen seksuele ervaringen vertelt Adrian zonder terughoudendheid, net als over zijn ziekte, gonorroe. De auteur bouwt opnieuw de spanning goed op en weet met haar filmische, gedetailleerde beschrijvingen en soms cynische verteltoon de lezer aan zich te binden. Een waardig besluit van een overtuigend uitgewerkte psychologische serie (jeugd)romans. Voor betere lezers vanaf ca. 15 jaar.

Over Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman, pseudoniem van Andrea Oostdijk (Terneuzen, 13 november 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze heeft de pabo in Middelburg gevolgd en verschillende jaren voor de klas gestaan. Zwigtman staat er om bekend dat ze moeilijke onderwerpen en taboes niet uit de weg gaat; haar boeken geven een beklemmend beeld van de mens, waarbij geweld, martelingen, moord en seks dikwijls onderdeel van het verhaal zijn.

Carrière

Ze debuteerde in 2001 met het boek Spelregels, dat zich afspeelt in de middeleeuwen. Voor Wolfsroedel (2002) won ze twee prijzen voor kinderboeken, de Gouden Uil (tot 2016 de Fintro Literatuurprijs) en een Zilveren Zoen.

Haar boek Schijnbewegingen (2005) beschrijft het leven en de avonturen van de jonge Adrian Mayfield, die ontdekt dat hij zich eerder tot mannen aangetrokken voelt. Het boek, dat zich afspeelt in de tijd van Oscar Wil…Lees verder op Wikipedia