Boek
Nederlands

Spelregels : het verhaal van een middeleeuws huwelijk

+1
Spelregels : het verhaal van een middeleeuws huwelijk
×
Spelregels : het verhaal van een middeleeuws huwelijk Spelregels : het verhaal van een middeleeuws huwelijk

Spelregels : het verhaal van een middeleeuws huwelijk

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een 14-jarig meisje wordt in de middeleeuwen uitgehuwelijkt aan een één jaar oudere jongen; beiden zijn niet gelukkig met de keuze van hun ouders.
Onderwerp
Huwelijk, Middeleeuwen
Titel
Spelregels : het verhaal van een middeleeuws huwelijk
Auteur
Floortje Zwigtman
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2003
158 p.
ISBN
90-261-1950-X

Besprekingen

De veertienjarige Marjorie wordt in de middeleeuwen om politieke redenen uitgehuwelijkt aan Allard, die ze nog nooit ontmoet heeft. Na het huwelijk leren ze elkaar langzamerhand beter kennen. Marjorie is niet bereid zich aan te passen aan de rol die haar als vrouw in dit huwelijk is toebedacht. Allard blijkt de dood van zijn broer nooit verwerkt te hebben en heeft moeite met zijn toekomstige rol als heer van Goudheuvel. Herdruk van een zeer succesvol debuut, waarin de auteur een aspect uit het leven in de middeleeuwen op schitterende wijze tot leven weet te brengen. De historische feiten zijn organisch in het verhaal verweven en de personages zijn gedegen uitgewerkt. De gekozen vertelwijze waarbij zowel Marjorie als Allard als vertelinstantie optreden, maken het boek extra indrukwekkend voor de lezer en zorgt voor een tot het eind volgehouden spanningsboog. Het taalgebruik is soms enigszins gezwollen, maar dit past binnen het verhaal. De omslag en vormgeving van de herdruk maken het b…Lees verder

Over Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman, pseudoniem van Andrea Oostdijk (Terneuzen, 13 november 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze heeft de pabo in Middelburg gevolgd en verschillende jaren voor de klas gestaan. Zwigtman staat er om bekend dat ze moeilijke onderwerpen en taboes niet uit de weg gaat; haar boeken geven een beklemmend beeld van de mens, waarbij geweld, martelingen, moord en seks dikwijls onderdeel van het verhaal zijn.

Carrière

Ze debuteerde in 2001 met het boek Spelregels, dat zich afspeelt in de middeleeuwen. Voor Wolfsroedel (2002) won ze twee prijzen voor kinderboeken, de Gouden Uil (tot 2016 de Fintro Literatuurprijs) en een Zilveren Zoen.

Haar boek Schijnbewegingen (2005) beschrijft het leven en de avonturen van de jonge Adrian Mayfield, die ontdekt dat hij zich eerder tot mannen aangetrokken voelt. Het boek, dat zich afspeelt in de tijd van Oscar Wil…Lees verder op Wikipedia