Boek
Nederlands

Ontrafeld : een verrassend parcours door de Westerse kunstgeschiedenis in 50 iconische schilderijen

Eric Rinckhout (auteur)

Ontrafeld : een verrassend parcours door de Westerse kunstgeschiedenis in 50 iconische schilderijen

Een verrassend parcours door de Westerse
kunstgeschiedenis in 60 iconische schilderijen

Al drie jaar lang 'ontrafelt' Eric Rinckhout, cultuurjournalist bij De Morgen, elke week in het magazine van de krant een iconisch schilderij. Hoog tijd dus om zijn populaire rubriek te bundelen in een mooi boek. Daarin krijgen 50 'ontrafelde' schilderijen een plaats, waaronder ook nieuw, ongepu
Titel
Ontrafeld : een verrassend parcours door de Westerse kunstgeschiedenis in 50 iconische schilderijen
Auteur
Eric Rinckhout
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2014
209 p. : ill.
ISBN
9789089314864 (hardback)

Besprekingen

‘Ontrafeld’ heet de wekelijkse rubriek van cultuurjournalist Eric Rinckhout in het Belgisch dagblad De Morgen. Daarin ‘ontrafelt’ hij in maximaal 500 woorden een belangrijk schilderij uit de kunstgeschiedenis. Voor dit boek maakte hij een selectie die, samen met nog niet eerder gepubliceerd materiaal, 50 items telt. Telkens is het schilderij in kwestie over twee pagina’s afgedrukt, waarna er twee pagina’s volgen met klein afgebeelde details voorzien van korte commentaren. Het is geen ‘best of’ van de westerse schilderkunst, dus geen Mona Lisa of Nachtwacht, maar een persoonlijk parcours van de auteur dat zich, niet chronologisch, uitstrekt van 1437 tot 2013, van Van Eyk tot Tuymans en van Hopper tot Kiefer. Ook is het geen diepgaande analyse, daarvoor is het te fragmentarisch, en beknopt. Wel bevat het mooi uitgevoerde kijk-, lees- en bladerboek een schat aan feiten en weetjes. Met name van belang zijn Rinckhorst’s verassende kanttekeningen, die aansporen om zelf verder te rechercheren.

Over Eric Rinckhout

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Huisfotograaf Koen Broos

Eric Rinckhout (1956) is een Vlaams auteur en journalist.

Eric Rinckhout was tot eind 2015 cultuurredacteur bij de krant De Morgen. Hij schrijft over beeldende kunst, architectuur en literatuur. Reeds op jonge leeftijd was Rinckhout gefascineerd door Vlaams romanschrijver en dichter Willem Elsschot.

In 2006 verscheen Dwaalspoor, een roman waarin Rinckhout op zoek gaat naar het verhaal achter de novelle Het dwaallicht van Elsschot uit 1946. De openlijk erotische toon lijkt te wijzen op een publieke biecht. Rinckhout vlooide archieven uit en vond nooit eerder gepubliceerde brieven. Hij vertelde Elsschots verhaal opnieuw en ontdekte waarom Elsschot als linkse humanist Het Dwaallicht 'moest' schrijven.

Bibliografie

  • Dwaalspoor (2006, Meulenhoff-Manteau)
  • Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas (2010, De Bezige Bij Antwerpen)