Boek
Engels

Jan Vanriet : closed doors

Eric Rinckhout (auteur)

Jan Vanriet : closed doors

Catalogus met een overzicht van schilderijen uit de periode 2002-2012 van de Belgische kunstenaar (1948- ).
Onderwerp
Vanriet, Jan
Titel
Jan Vanriet : closed doors
Auteur
Eric Rinckhout
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Brussels: Roberto Polo Gallery, 2012
103 p. : ill.
Aantekening
Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te Brussel (Roberto Polo Gallery) van 22 november 2012 tot 24 februari 2013
ISBN
9789057791468 (hardback)

Besprekingen

Jan Vanriet (1948, Antwerpen) is een figuratief maar niet altijd realistisch werkende kunstenaar met een gerichtheid op de mens en zijn historische en mentale achtergrond. In deze catalogus bij de tentoonstelling in de Roberto Polo Gallery, Brussel tot en met begin 2013 staat een keuze van schilderijen van de laatste tien jaar. Zij tonen opnieuw een fascinatie voor series en een wereld vol dreiging, misbruik en buitensluiting. Enkele titels: Madonna-gesloten deuren; De doctrine; Overgave; Het dodeneiland. De voorstellingen, ontdaan van al het overbodige, moeten worden aangevuld en Vanriet zorgt er voor dat dit gebeurt. Zijn werken kennen door hun schrale kleuren en navrante lijnvoering een dwingende zuigkracht. Inhoudelijk hebben ze betrekking op oorlog en dictatuur, fataal idealisme en vlucht. Portretten van collega's als Majakowsky en Tatlin bezitten een emblematische lading. Vanriet gebruikt weinig middelen maar bereikt een optimaal effect. Zelfs de galeriezaal en deze pagina’s wor…Lees verder

Over Eric Rinckhout

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Huisfotograaf Koen Broos

Eric Rinckhout (1956) is een Vlaams auteur en journalist.

Eric Rinckhout was tot eind 2015 cultuurredacteur bij de krant De Morgen. Hij schrijft over beeldende kunst, architectuur en literatuur. Reeds op jonge leeftijd was Rinckhout gefascineerd door Vlaams romanschrijver en dichter Willem Elsschot.

In 2006 verscheen Dwaalspoor, een roman waarin Rinckhout op zoek gaat naar het verhaal achter de novelle Het dwaallicht van Elsschot uit 1946. De openlijk erotische toon lijkt te wijzen op een publieke biecht. Rinckhout vlooide archieven uit en vond nooit eerder gepubliceerde brieven. Hij vertelde Elsschots verhaal opnieuw en ontdekte waarom Elsschot als linkse humanist Het Dwaallicht 'moest' schrijven.

Bibliografie

  • Dwaalspoor (2006, Meulenhoff-Manteau)
  • Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas (2010, De Bezige Bij Antwerpen)