Boek
Nederlands

Rupsje Nooitgenoeg [uitgave voor slechtzienden]

Eric Carle (auteur)
+1
Rupsje Nooitgenoeg [uitgave voor slechtzienden]
×
Rupsje Nooitgenoeg [uitgave voor slechtzienden] Rupsje Nooitgenoeg [uitgave voor slechtzienden]

Rupsje Nooitgenoeg [uitgave voor slechtzienden]

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Hardkartonnen prentenboek voor jonge kinderen, over een rupsje dat zich vol eet tot het een vlinder wordt. In de bladzijden met achtereenvolgens 1 appel, 2 peren, 3 pruimen enz. zitten op de plaatsen waar de rups doorheen heeft gegeten, gaatjes in het papier.
Onderwerp
Voeding, Rupsen
Titel
Rupsje Nooitgenoeg [uitgave voor slechtzienden]
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The very hungry caterpillar
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2006? | Andere uitgaves
[18] p. : ill. ; 27 X 34 cm
Aantekening
Groot formaat Nederlandse tekst met braille Ontworpen en uitgevoerd door Dreaming Fingers, braille en tactiele prentenboeken voor bijzondere kinderen
ISBN
90-5637-807-4

Andere talen:

Besprekingen

In de Verenigde Staten is het werk van Carle al lang in allerlei vormen en voorwerpen gecommercialiseerd, en dat gebeurt nu ook in ons taalgebied. Rupsje Nooitgenoeg komt in allerlei formaten tot ons, nu ook op reuzenformaat, 58 op 42 cm, in stevig karton met ringband. Kleuters kunnen met moeite dit gigantische boek tillen, maar zullen het graag en vlug in hun spel betrekken, om achter te schuilen, als wand voor een kamp of voor een poppenkast. Voor die laatste functie is deze reuzenversie uitgelezen (zie foto). De knuffel uit een vorige editie kunnen kinderen effectief door de gaatjes steken. In het licht van Carle's visie op prentenboeken als speelboeken met een educatieve kant is het logisch dat zo'n groot boek wordt ontwikkeld: het nodigt nog meer tot spelen uit, en kan goed in groepsverband aangewend worden om te leren tellen of de dagen van de week te oefenen. In de klas of bibliotheek dan, want voor het individuele gezin is dit boek duur (?45, en eventueel nog ?15 erbij voor zo…Lees verder
Uit een eitje kruipt een rupsje, dat op zoek naar eten gaat. Wat hij op maandag eet, een vrucht, wordt op oblong bladzijden weergegeven. Op de achterkant staat dezelfde illustratie, waarop het rupsje echt door de vrucht (door een gaatje in het papier) kruipt naar de dinsdag enz. Per dag worden de hoeveelheden fruit groter, het formaat van de bladzijde eveneens. Na twee weken komt hij in prachtige vlindergedaante uit zijn cocon gekropen. Door herhaling van tekst, vormgeving en rustige opbouw worden grappige climaxen bereikt. Weinig, doch voldoende eenvoudige tekst bij de duidelijke collages van gekleurde stukken ruwe, zachte, gladde etc. stof zorgen voor een rustige bladspiegel. Een leuk fantasieboek voor peuters en kleuters met reële elementen: dagen van de week, hoeveelheden en andere begrippen. Deze speciale uitgave met extra dikke pagina's is vooral geschikt voor groepsgebruik; een voelbare rups maakt het geheel heel echt. Bijzonder is dat de tekst zowel is afgedrukt in drukletters…Lees verder

Rupsje Nooitgenoeg

'Rupsje Nooitgenoeg' voorstellen hoeft niet. Al 45 jaar kruipt deze sympathieke rups op een nacht uit een eitje, vreet zich een week vol door de meest onwaarschijnlijke dingen als een zure bom, salami en kersentaart, om zich vervolgens te ontpoppen tot een vlinder. Generaties kinderen hebben het ongetwijfeld mee opgedreund “Op maandag at hij zich dwars door een appel heen, maar genoeg had hij nog niet. Op dinsdag at hij zich dwars door twee peren heen, maar genoeg had hij nog niet. Op woensdag ...” (p. 5).
Het veertigjarige bestaan van de rups werd gevierd met een prachtig pop-upboek, voor zijn 45 jaar wordt hij getrakteerd op een hologram. Door het boek te bewegen zie je de hele evolutie al op de cover: van klein rupsje tot uit de kluiten gewassen exemplaar, over cocon tot vlinder. Een leuke gimmick, die gelukkig de prijs niet uit de pan doet swingen. Zodat dit ook de volgende generatie toelaat des te meer te genieten van deze evergreen.

Over Eric Carle

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929) is een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hungry Caterpillar (1969), in het Nederland…Lees verder op Wikipedia