Boek
Spaans

Riña de gatos : Madrid 1936

Eduardo Mendoza (auteur)
Aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog raakt een Engelse kunstenaar in Madrid betrokken bij een extreem rechtse samenzwering.
Titel
Riña de gatos : Madrid 1936
Auteur
Eduardo Mendoza
Taal
Spaans
Editie
5
Uitgever
Barcelona: Planeta, 2011
427 p.
ISBN
9788408097259 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Eduardo Mendoza (1943) maakte naam met zijn hilarische romans over Barcelona. Zijn nieuwe roman verrast, omdat de plaats van handeling ditmaal Madrid is. Het verhaal speelt zich af aan de vooravond van de Burgeroorlog. Hoofdpersoon is de Engelse kunstkenner Anthony Whitelands, die voor een opdracht naar de Spaanse hoofdstad komt. Die opdracht brengt hem dicht in de buurt van de (extreem) rechtse kringen waarbinnen de opstand wordt voorbereid die in juli 1936 tot de uitbarsting van de Burgeroorlog zou leiden. Een serieus thema dus, dat Mendoza, zoals we van hem gewend zijn, een ironische en soms zelfs hilarische draai geeft. Ten koste van de dramatiek gaat dit niet. Deze geslaagde combinatie van ironie en dramatiek laat zien hoe groot Mendoza's grote stilistische vermogens zijn. De roman werd bekroond met de Planeta Prijs. Normale druk.

Over Eduardo Mendoza

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik

Eduardo Mendoza (Barcelona, 11 januari 1943) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

Mendoza studeerde rechten in de jaren zestig. In 1973 verhuisde hij naar New York, om daar te werken als vertaler voor de Verenigde Naties. Daar bleef hij wonen tot 1982.

Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn het Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona.

In 1995 kreeg hij het ereteken Creu de Sant Jordi van de Generalitat de Catalunya, in 2007 voor zijn een jaar eerder verschenen roman Mauricio o las elecciones primarias de Premio Fundación José Manuel Lara. In 2010 won Mendoza de Premio Planeta voor Riña de gatos. In 2016 werd de Cervantesprijs aan hem toegekend.

Werk

  • 1975: La verdad sobre el caso Savolta (De zaak Savolta, Arena, 1992)
  • 1978: El misterio de la cripta embrujada (Het geheim van de behekste crypte, Are…Lees verder op Wikipedia

Suggesties