Boek
Spaans

El secreto de la modelo extraviada

Eduardo Mendoza (auteur)

El secreto de la modelo extraviada

In de reeks:
Hilarische detectiveroman over een moord op een model die tegelijkertijd een satirisch portret schetst van Barcelona.
Onderwerp
Barcelona
Extra onderwerp
parodieën
Titel
El secreto de la modelo extraviada
Auteur
Eduardo Mendoza
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Seix Barral, 2015
318 p.
ISBN
9788432225581 (paperback)

Besprekingen

Tot het aantrekkelijkste deel van Eduardo Mendoza's (1943) omvangrijke oeuvre behoren de romans waarin hij een straatarme, maar intelligente en zeer goed gebekte gek opvoert die het moderne Barcelona een lachspiegel voorhoudt. Dit is de vijfde roman in de reeks. Het verhaal start vanuit het heden, waarin de hoofdpersoon Chinese maaltijden thuis bezorgt. Het verhaal gaat terug naar het Barcelona van 35 jaar geleden, toen de anonieme 'gek' beschuldigd werd van de moord op een model. Zoals te doen gebruikelijk doet deze detectiveachtige verhaallijn er nauwelijks toe. Waar het om gaat is het portret van Barcelona, toen en nu. Dit portret is niet alleen afwisselend hilarisch en satirisch, maar ook melancholiek. Met zijn virtuoze pen, die aan die van Cervantes doet denken, tovert Mendoza Barcelona om tot een stad waarin het krankzinnige normaal is. Mendoza's Barcelona is een gekkenhuis, maar wel een gekkenhuis waar hij van houdt.

Over Eduardo Mendoza

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik

Eduardo Mendoza (Barcelona, 11 januari 1943) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

Mendoza studeerde rechten in de jaren zestig. In 1973 verhuisde hij naar New York, om daar te werken als vertaler voor de Verenigde Naties. Daar bleef hij wonen tot 1982. Hij was docent aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn het Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona.

In 1995 kreeg hij het ereteken Creu de Sant Jordi van de Generalitat de Catalunya, in 2007 voor zijn een jaar eerder verschenen roman Mauricio o las elecciones primarias de Premio Fundación José Manuel Lara. In 2010 won Mendoza de Premio Planeta voor Riña de gatos. In 2016 werd de Cervantesprijs aan hem toegekend.

Werk

Suggesties