Boek
Spaans

El negociado del yin y el yang

Eduardo Mendoza (auteur)

El negociado del yin y el yang

Genre:
Een in New York werkende Spanjaard verneemt dat dictator Franco is overleden. Hij keert niet terug naar Spanje maar gaat op avontuur in het Verre Oosten.
Titel
El negociado del yin y el yang
Auteur
Eduardo Mendoza
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Seix Barral, 2019
376 p.
ISBN
9788432235870 (paperback)

Besprekingen

Dit is het tweede deel* van een trilogie die de decennia omvat waarin Spanje van een dictatuur veranderde in een moderne Europese democratie. Deze roman, die ook heel goed als afzonderlijk werk kan worden gelezen, omvat de periode rond de dood van dictator Franco in 1975. Hoofdpersoon en verteller Rufo Batalla werkt dan in New York. Hij beleeft deze onzekere periode - niemand wist welke kant het op zou gaan in Spanje – dus als buitenstaander. Dat is, meer in het algemeen, Rufo’s levenshouding: onthechting. Geen wonder dus dat de observaties, gedachten en ideeën waarmee zijn weinig spectaculaire belevenissen in New York en Barcelona zijn doorspekt niet alleen scherp maar ook weemoedig zijn. Dit geldt evenzeer voor de meer avontuurlijke delen van de roman, die zich afspelen in het Verre Oosten (Japan, Vietnam, Thailand). Al met al geeft deze mooie en kristalhelder geschreven roman dus niet alleen een eigenzinnige visie op het zich moderniserende Spanje, maar op een heel tijdperk. Nieuw …Lees verder

Over Eduardo Mendoza

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik

Eduardo Mendoza (Barcelona, 11 januari 1943) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

Mendoza studeerde rechten in de jaren zestig. In 1973 verhuisde hij naar New York, om daar te werken als vertaler voor de Verenigde Naties. Daar bleef hij wonen tot 1982. Hij was docent aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn het Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona.

In 1995 kreeg hij het ereteken Creu de Sant Jordi van de Generalitat de Catalunya, in 2007 voor zijn een jaar eerder verschenen roman Mauricio o las elecciones primarias de Premio Fundación José Manuel Lara. In 2010 won Mendoza de Premio Planeta voor Riña de gatos. In 2016 werd de Cervantesprijs aan hem toegekend.

Werk

Suggesties