Boek
Nederlands

De wonderbaarlijke reis

Eduardo Mendoza (auteur)
In Nazareth aan het begin van onze jaartelling wordt Jozef, de vader van Jezus, ten onrechte beschuldigd van moord op een vooraanstaande stadsgenoot en dreigt gekruisigd te worden.
Onderwerp
Romeinse Rijk, Christus
Titel
De wonderbaarlijke reis
Auteur
Eduardo Mendoza
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El asombroso viaje de Pomponio Flato
Uitgever
Amsterdam: Arena, 2008
204 p.
ISBN
9789089900296

Besprekingen

Dit boek speelt zich hoofdzakelijk af in Nazareth, tijdens Jezus' kinderjaren. De Romeinse natuurfilosoof Pomponius gaat in het uitgestrekte Romeinse rijk op zoek naar het water dat hem van zijn hinderlijke winderigheid geneest en wijsheid schenkt. Tijdens die zoektocht komt hij, toevallig in het gezelschap van een Romeinse tribuun, ook in Nazareth. Daar zal 's avonds Jozef, de timmerman, gekruisigd worden, omdat hij beschuldigd is van moord op de rijke Epulon. Jezus, het zoontje van de timmerman, vraagt hem de ware schuldigen van de moord op te sporen om zijn vader te redden. Pomponius slaagt in zijn opzet, mede omdat de kruisiging door toevallige omstandigheden een paar keer uitgesteld wordt. Hij praat met de familie van Epulon, maakt gebruik van de zienersgaven van Lazarus en van de publieke vrouw Sara, maar stuit op het hardnekkige zwijgen van de onschuldige Jozef, die een gegeven woord hoger acht dan zijn leven. Tenslotte blijkt dat Epulon een schijndood geënsceneerd heeft, en na…Lees verder
Historische roman waarin een flatulente filosoof zijn belevenissen in Nazareth aan het begin van onze jaartelling rapporteert aan een zekere Fabius in Rome. De Spaanse auteur (Barcelona, 1943) heeft veel romans geschreven waaronder 'De stad der Wonderen' dat zijn internationale doorbraak veroorzaakte. Mendoza is een meesterverteller die humor en spanning moeiteloos weet te combineren. Zo ook in deze roman, waarin de filosoof door een jonge Jezus wordt ingehuurd om ervoor te zorgen dat zijn vader niet onschuldig opgehangen wordt. De schrijver slaagt erin een turbulente tijd, waarin politieke intriges en onroerend goed transacties dagelijkse kost zijn, tot leven te wekken. Het boek boeit en laat je niet los, ook door de hilarische verwikkelingen. Ondanks dat blijft Mendoza dicht bij de door hem geraadpleegde bronnen, zoals de Historia Naturalis van Plinius de Oudere. Een ideale roman voor een breed publiek in een soepele vertaling. Normale druk.

Over Eduardo Mendoza

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik

Eduardo Mendoza (Barcelona, 11 januari 1943) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

Mendoza studeerde rechten in de jaren zestig. In 1973 verhuisde hij naar New York, om daar te werken als vertaler voor de Verenigde Naties. Daar bleef hij wonen tot 1982. Hij was docent aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn het Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona.

In 1995 kreeg hij het ereteken Creu de Sant Jordi van de Generalitat de Catalunya, in 2007 voor zijn een jaar eerder verschenen roman Mauricio o las elecciones primarias de Premio Fundación José Manuel Lara. In 2010 won Mendoza de Premio Planeta voor Riña de gatos. In 2016 werd de Cervantesprijs aan hem toegekend.

Werk