Boek
Nederlands

De neergang van Madrid : roman

Aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog raakt een Engelse kunstenaar in Madrid betrokken bij een extreem rechtse samenzwering.
Titel
De neergang van Madrid : roman
Auteur
Eduardo Mendoza
Vertaler
Aline Glastra Van Loon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Riña de gatos : Madrid 1936
Editie
[4]
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, [2014] | Andere uitgaves
398 p.
ISBN
9789029089364 (ISBN sticker, paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Een heerlijke, onvervalste Mendoza, dat is de indruk die je meteen al krijgt nadat je de eerste pagina’s van de roman hebt gelezen. En de schrijver maakt die verwachting waar. In De neergang van Madrid echoën de satirische humor die we kennen uit zijn Barcelona-trilogie rond de morsige detective annex dameskapper (overigens een verzameling die vorig jaar is uitgebreid met een vierde deel en dus trilogie af is), en de over elkaar heen buitelende gebeurtenissen uit De stad der wonderen. Plaats van handeling is Madrid, enkele maanden voordat de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) uitbreekt, en het verhaal is ditmaal geweven rond een doorgaans tamelijk saaie Engelse kunsthistoricus. Hoewel veel historische personages hun opwachting maken, onder wie de leider van de Spaanse Falange José Antonio Primo de Rivera en de latere dictator generaal Francisco Franco, vermeldt de schrijver in de opdracht expliciet dat deze roman een fabel, een verdichtsel is.
Anthony Whitelands, de E…Lees verder
Roman over een Engelse kunsthistoricus die naar Madrid reist aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog om een schilderij te taxeren dat in bezit van een adellijke familie is. Hij wordt meegetrokken in politieke intriges en amoureuze verwikkelingen en ontsnapt daarbij ternauwernood aan de dood. De Spaanse auteur (1943) werd in een klap wereldberoemd met 'De stad der wonderen'. Na een periode van stilte verscheen in 2009 'De wonderbaarlijke reis' en in 2010 deze roman. De auteur is een meesterverteller die humor en spanning moeiteloos weet te combineren. Zo ook in deze roman, waarin hij een turbulente tijd tot leven wekt met spionnen en politieke kopstukken, met een rijkdom aan historisch juiste details en couleur locale. Qua thema en setting verwant met C.J. Sansom's 'Winter in Madrid'* en 'Het bloed in onze aderen'** van M. Bulnes. Een ideale roman voor een breed publiek in een soepele vertaling. Kleine druk.

Over Eduardo Mendoza

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik

Eduardo Mendoza (Barcelona, 11 januari 1943) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

Mendoza studeerde rechten in de jaren zestig. In 1973 verhuisde hij naar New York, om daar te werken als vertaler voor de Verenigde Naties. Daar bleef hij wonen tot 1982. Hij was docent aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn het Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona.

In 1995 kreeg hij het ereteken Creu de Sant Jordi van de Generalitat de Catalunya, in 2007 voor zijn een jaar eerder verschenen roman Mauricio o las elecciones primarias de Premio Fundación José Manuel Lara. In 2010 won Mendoza de Premio Planeta voor Riña de gatos. In 2016 werd de Cervantesprijs aan hem toegekend.

Werk

Suggesties