Boek
Nederlands

Een hut voor Hansje

Edith Thacher Hurd (auteur), John P. Miller (illustrator), Nicolaas Matsier (vertaler)
Hansje knutselt met veel fantasie een blokhut in elkaar, waarin hij de hele zomer geweldige avonturen beleeft. Prentenboek met nostalgische kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Hutten bouwen, Vakantie
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Een hut voor Hansje
Auteur
Edith Thacher Hurd
Illustrator
John P. Miller
Vertaler
Nicolaas Matsier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Jacks adventure
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2011
[24] p. : ill.
ISBN
9789047610526 (hardback)

Besprekingen

Hansje wil graag een hut hebben zodat hij degelijke huisvesting heeft wanneer hij cowboy is. Het mag ook een tipi zijn, maar dan is hij indiaan. Hij moet er echter veel voor over hebben, want van vader mag hij de garage niet gebruiken en moeder stelt haar veto voor het tuinhuis. Daarom gaat Hansje op zoek naar twee grote kisten die hij omtovert tot kamers. Met hulp van zijn vader maakt zelfs een dak voor zijn huisje en ten slotte verft hij de hele boel. En met succes: de hele zomer is het erg druk in zijn hut. Er komen cowboys, indianen en sheriffs langs en één keer zelfs een gezochte bandiet, die Hansjes hut als schuilplaats gebruikt.
Een hut voor Hansje is een fantasierijk verhaal dat jonge kinderen erg intens zullen beleven. Kleurrijke maar enigszins oubollige illustraties zorgen voor de stoffering van de fantasie. Heel veel elementen zijn gedetailleerd afgebeeld en blijken typisch te zijn voor de periode waarin het verhaal ontstaan is: het gereedschap van Hansjes vader…Lees verder
Hansje, een jongetje met veel fantasie, wil graag een hutje voor zichzelf om in te spelen. Zijn ouders willen echter niet dat hij hun garage of schuur daarvoor gebruikt. Daarom gaat hij op zoek naar materialen om zijn eigen hut in elkaar te knutselen. Eenmaal klaar is zijn blokhut de plek waar hij de hele zomer spannende avonturen beleeft met diverse (gefantaseerde) bezoekers. De zinnen zijn van wisselende lengte. Bondige tekst, waarin de fantasie van het jongetje goed weergegeven wordt. Leuk detail is dat Hansje, hoe klein hij ook is, alles alleen doet. Kleine kinderen voelen zich gauw groot en zullen zich snel met hem identificeren. De kleurenillustraties zijn een beetje flets van kleur. Ook is aan de verouderde details te zien dat het boekje uit 1958 stamt en van buitenlandse makelij is. Toch een aardig verhaaltje voor kleuters. Vanaf ca. 4 jaar.

Suggesties