Boek
Nederlands

Termietenheuvels in de savanne

Ook verschenen als Verlaten tempel van de macht

Chinua Achebe (auteur), Robert Dorsman (vertaler)
+1
Termietenheuvels in de savanne
×
Termietenheuvels in de savanne Termietenheuvels in de savanne

Termietenheuvels in de savanne

Ook verschenen als Verlaten tempel van de macht

Twee vroegere vrienden van de dictator van een Afrikaans land zijn het oneens met diens harde beleid en kiezen de kant van het volk.
Onderwerp
Corruptie ; Afrika
Titel
Termietenheuvels in de savanne
Ook verschenen als
Verlaten tempel van de macht
Auteur
Chinua Achebe
Vertaler
Robert Dorsman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Anthills of the Savannah
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2016 | Andere uitgaves
285 p.
ISBN
9789044513790 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Drie jaar na de dood van de prominente Nigeriaanse auteur Chinua Achebe (1930-2013) verschijnt deze verzorgde heruitgave van de roman uit 1987 waarmee hij de shortlist van de Booker Prize haalde. Achebe ontving in 2007 de Man Booker International Prize voor zijn literaire carrière. Een fictief Afrikaans land, een oud-kolonie, wordt geregeerd door de paranoïde dictator ‘Zijne Excellentie’, die zijn koloniale voorgangers alle eer aandoet. Zijn studievriend Chris is zijn commissaris van informatie, een andere studiegenoot, Ikem, is hoofdredacteur van de belangrijkste krant. Naarmate het regime corrumpeert, worden de voormalige vrienden gedwongen om stelling te nemen. Achebe slaagt erin om in dit verhaal, dat de allures van een koningsdrama krijgt, een grote diversiteit aan stemmen te laten weerklinken. Het is een sterke politieke roman, al heeft het boek niet de gebalde kracht van Achebes onovertroffen debuut over de botsing tussen de Britse kolonisator en de Nigeriaanse bevolking: ‘Thin…Lees verder

Over Chinua Achebe

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Stuart C. Shapiro

Chinua Achebe (Ogidi (Anambra), 16 november 1930 – Boston, 21 maart 2013) was een Nigeriaanse romanschrijver en dichter.

Biografie

Achebe werd geboren in Ogidi, Nigeria, en studeerde Engels, geschiedenis en theologie aan het University College in Ibadan. Hij was een Igbo. In zijn werk speelt de geschiedenis van de Igbo een grote rol. Na een kort ziekbed overleed hij in een ziekenhuis in Boston.

Belang

Achebe wordt beschouwd als de vader van de Afrikaanse roman in het Engels en als een van de meest gewaardeerde schrijvers van de wereld. Van zijn moderne Afrikaanse klassieker Things Fall Apart, die in 1958 werd gepubliceerd, zijn wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. Het boek is in vijftig talen vertaald en staat op talrijke lijsten van belangrijke boeken, in onder andere Noorwegen (de Noorse Boekenclub), Engeland (The Guardian en The Observer), Amerika …Lees verder op Wikipedia