Boek
Nederlands

Bezig Beertje aan het werk

Benji Davies (illustrator), Bette Westera (vertaler), Nosy Crow (auteur)
Bezig Beertje helpt mee op de bouwplaats. Door aan de stevige schuifjes te trekken laat je hem een kraan besturen, zand kiepen en stenen verschuiven.
Onderwerp
Bouwen
Titel
Bezig Beertje aan het werk
Illustrator
Benji Davies
Vertaler
Bette Westera
Auteur
Nosy Crow
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bizzy Bear, let's get to work
Editie
1
Uitgever
[Haarlem]: Gottmer/Becht, 2012
[8] p. : ill.
ISBN
9789025750879 (hardback)

Besprekingen

Bezig Beertje aan het werk is een stevig kartonboekje voor kinderen vanaf ongeveer anderhalf jaar. Het hoofdpersonage, Bezig Beertje, mag meehelpen op de bouwplaats, waar gewerkt wordt aan een huis. Voor de jonge lezers is er van alles te zien en te benoemen: verschillende activiteiten zoals timmeren, boren en verven, maar ook allerlei dieren en machines passeren de revue.
De tekeningen beslaan soms twee pagina’s, soms één. Dat zorgt voor weinig continuïteit. De soms wat bruuske overgang van de ene naar de andere pagina doet echter weinig af aan de vrolijke plaatjes zelf. De stad op de achtergrond is grijsblauw en abstract, terwijl de voorgrond veel felle kleuren bevat en vrij gedetailleerd is: je kunt de kiezels en de grassprieten tellen. Deze details maken dat er veel te zien is. Het kind leert op deze manier steeds nieuwe aspecten van een bouwplaats kennen.
Bezig Beertje aan het werk onderscheidt zich door de bewegende delen. De lezer kan de machines laten …Lees verder
Bezig Beertje gaat helpen bij het bouwen van een huis. Als hij de bouwplaats betreedt, krijgt hij een veilgheidshelm. Bij de bouw worden allerlei grote machines gebruikt, zoals een graafmachine, bulldozer en kiepwagen. Bezig Beertje helpt overal aan mee. Ook met het timmerwerk. Vrij snel is het huis afgebouwd. Dit vierkante prentenboek van klein formaat bestaat uit een vijftal vrij dikke, hardkartonnen pagina's en heeft twee afgeronde hoeken. De vrolijk gekleurde illustraties zijn twee pagina's groot, bevatten heel veel details, en ook steeds een beweegbaar onderdeel, een stevig uitgevoerd, goed hanteerbaar schuifelement. Hierdoor kan de lezer met een vinger de diverse machines laten bewegen of hun lading laten lossen. De zeer eenvoudige tekst, twee regels boven of onder aan een pagina, is in rijmvorm en begint steeds met dezelfde woorden 'Bezig Beertje, Bezig Beertje (...)'. Leuk voor peuters en kleuters, goed bruikbaar op peuterspeelzalen, en eventueel ook nog in de onderbouw van d…Lees verder

Suggesties