Boek
Nederlands

De sleutel

Bart Koubaa (auteur), Dirk Leyman (nawoord)
Een verhaal van en een essay over de Vlaamse auteur Bart Koubaa (1968- ).
Titel
De sleutel
Auteur
Bart Koubaa 1968-
Nawoord
Dirk Leyman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2011
42 p.
ISBN
9789078068761 (paperback)

Besprekingen

Als zevende deel in de ‘Belgica’-reeks van uitgeverij Voetnoot verschijnt De sleutel, een nieuw kortverhaal van Bart Koubaa. Hoofdfiguur De Vries is, zoals zijn naam doet vermoeden, een koel figuur. Na de dood van zijn vader in de Tweede Wereldoorlog ‘heeft niets hem nog kunnen ontwrichten’: de nachtmerries waarin zijn moeder ontvoerd wordt, doet hij af als ‘betekenisloze rommel’; de dood van diezelfde moeder had hij ‘ingecalculeerd’. Om zijn (emotionele) leven in evenwicht te houden, verzamelt De Vries in het bos insecten, die hij vervolgens analyseert: ‘de ontleding van de insecten verschafte meneer De Vries genot, zekerheid en kennis’. Daarbij is hij een bescheiden en eerlijk mens, die net als zijn insecten ‘geen wraak en vergelding’ kent. De verteller van het verhaal vormt hiervan de complete tegenpool. Hij is nadrukkelijk aanwezig in het verhaal, poneert voortdurend waardeoordelen en maakt duidelijk wat hij vindt van de vertelde gebeurtenissen.
Een en ander verandert …Lees verder
Deeltje uit de reeks met korte teksten, verhalen en essays uit de Vlaamse en Franstalige Belgische literatuur. Naast het geheimzinnige en spannende verhaal over ‘meneer De Vries’, die op latere leeftijd pijnlijk vastloopt door zijn oorlogstrauma, volgt het half zo lange exposé over het oeuvre van de auteur door Dirk Leyman. Van Kouba (1968) verscheen in 2010 het ‘stilistisch uitstekend geschreven, maar volledig chaotisch verhaal’ Maria van Barcelona. Voorjaar 2012 verschijnt volgens plan zijn zesde roman 'De Brooklynclub'. Een compacte introductie tot deze eigensoortige schrijver. Normale druk.

Over Bart Koubaa

Bart Koubaa, schrijversnaam van Bart Van den Bossche (Eeklo, 28 februari 1968), is een Vlaams schrijver, dichter en zanger.

Bart van den Bossche studeerde film en fotografie en later Arabisch in Gent. Hij werd bekend als zanger en tekstschrijver van de Eeklose rockgroep Ze Noiz (1984-1993), die in 1988 Humo's Rock Rally won. Datzelfde jaar verscheen onder zijn eigen naam de dichtbundel In de wolken staat Icarus.

Van den Bossche stelde zijn pseudoniem samen door de familienaam van zijn vrouw aan te nemen. Hij debuteerde als romanschrijver onder deze naam in 2000 met Vuur. Dit boek kreeg de Debuutprijs van 2001. Tijdens de Literaire Lente van 2002 deelde Vlaams Minister van Cultuur Bert Anciaux er 20.000 exemplaren van uit aan treinreizigers. In de periode 2012-2015 was hij redactielid van het literair tijdschrift De Revisor. Inmiddels is hij zanger van de band Buckey Down.

Bibliografie

Suggesties