Boek Nederlands

Net op tijd

Bart Demyttenaere (auteur), Leo Timmers (illustrator)

Net op tijd

Bart Demyttenaere (auteur), Leo Timmers (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Dino is net uit zijn ei gekropen en gaat de gevaarlijke wereld verkennen. Prentenboek met gekleurde illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Dinosaurussen
Titel
Net op tijd / tekst Bart Demyttenaere ; ill. Leo Timmers
Auteur
Bart Demyttenaere
Illustrator
Leo Timmers
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2003
[26] p. : ill.
ISBN
90-45-90034-3

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Uit een ei komt een dinosaurusje te voorschijn. Dino blaakt van enthoesiasme en gaat op verkenning uit. Ongewild en onbewust belandt hij meteen in een groot gevaar waar hij, al even onbewust, net op tijd uit ontsnapt. En zo geschiedt het op elke volgende pagina in dit boek, negen gevaren in totaal, en negen maal weet Dino net op tijd te ontkomen (de zin net op tijd sluit telkens een episode af). Daarna bereikt hij een veilig onderkomen.

Dit verhaal van de productieve Bart Demyttenaere steunt op een grappige gimmick die perfect (zelfs een beetje te perfect) uitgewerkt wordt. Het verhaal wordt minimaal maar effectief verteld. Tekst en tekeningen worden sterk bij elkaar betrokken. Of liever, de lezer en kijker moeten ze sterk bij elkaar betrekken want het verhaal wordt niet volledig verteld of uitgebeeld, het gevaar en de oplossing blijven een beetje impliciet. Dat zal bij het voorlezen automatisch leiden tot meer vertellen -- op zich is de taal ook wat kaal om voor te lezen. Zel…Lees verder
Groot vierkant prentenboek over een kleine Dino, die net uit zijn ei komt gekropen en de wereld wil ontdekken. Hij wordt achtervolgd, belandt bij een uitbarstende vulkaan en wordt op tijd gered door een reuzenvogel die hem terugbrengt naar zijn moeder. De tekst is eenvoudig, in korte zinnen en met veel herhalingen. De paginagrote illustraties worden afgewisseld met een bladzijde met weinig tekst en een kleine illustratie; de tekst is gedrukt in een kleine, vette letter. De schilderingen in gecombineerde techniek zijn kleurrijk, met veel vaart maar lijken erg veel op die van J.A. Rowe. Qua verhaal een herkenbaar thema: een jonkie verkent de wereld en wordt tot slot liefdevol opgevangen door zijn mama. Een goed verzorgde uitgave voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.