Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Bundeling van de verhalenbundel 'Magonische verhalen' en het op deze verhalen gebaseerde filmscript.
Titel
Magonia
Auteur
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2001
263 p., [16] p. pl.
Aantekening
Bevat : Magonia : een filmscenario ; Magonische verhalen
ISBN
90-295-2290-9

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Het literaire debuut van Arthur Japin, de bundel Magonische verhalen (1996), maakte behoorlijk indruk. Een verfilming kon dan ook niet uitblijven. Gelukkig deed Ineke Smits een beroep op Japin om het filmscenario van 'Magonia' te schrijven. Want ondanks de grondige aanpassingen die vereist waren, wist Japin toch de essentie van zijn literair werk te bewaren. De ontmoeting van fantasie en werkelijkheid, de schrijnende vervreemding van mensen en de kracht van emoties: dit alles zit zowel in het scenario als in de verhalen. Rijke verbeelding brengt zowel film als literatuur tot leven.

Deze uitgave van Magonia laat toe om het script te vergelijken met de verhalen die er aan de basis van lagen. Het is boeiend studiemateriaal voor wie de relatie tussen film en literatuur nader wil bekijken. Maar het is vooral ook aangename lectuur. Al moet je er als lezer het hoofd bijhouden omdat de verschillende verhalen door elkaar verweven worden. Zoals verbeelding en realiteit door…Lees verder
In de sprookjesachtige verhalenbundel van Arthur Japin (1956, vooral bekend door de roman 'De zwarte met het witte hart), voor het eerst verschenen in 1996*, moet een twaalfjarig jongetje zich verzoenen met de voorgenomen verdwijning van zijn vader naar Magonia, een mythisch land achter de wolken. Waan en werkelijkheid mengen zich in het hoofd van de vader. Ter gelegenheid van het uitkomen van de film (najaar 2001) in de Nederlandse bioscopen zijn de verhalen samen met het scenario waarop de film voor een deel is gebaseerd in één band uitgebracht. De film, die op buitenlandse festivals met succes is vertoond, is het speelfilmdebuut van Ineke Smits. Japin schreef zelf het scenario. De bundel is aangevuld met een zestiental kleurenfoto's uit de film. Kleine druk.

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia