Boek
Nederlands

Jorrie en Snorrie

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
Jorrie en Snorrie
×
Jorrie en Snorrie Jorrie en Snorrie
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De speciale feesttrein is klaar om te vertrekken. Er rijden veel belangrijke mensen mee. Maar dan waarschuwt Jorrie conducteur Snorrie, dat er egeltjes onder de trein zitten. En wat ze dan ontdekken... Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Treinen
Extra onderwerp
verhalen, Egels, avontuur
Titel
Jorrie en Snorrie
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
93 p. : ill.
ISBN
9789045115436 (hardback)

Besprekingen

Onder de feesttrein met belangrijke genodigden zit een tijdbom. Dat hebben Jorrie en conducteur Snorrie ontdekt, nadat zij de egeltjes die zich onder de trein bevonden, hadden gered. Omdat niemand hen wilde geloven en de trein al is weggereden, maken ze een woeste tocht vol hindernissen om de trein op tijd te laten stoppen. Een verhaal vol actie en kolderieke taferelen ontrolt zich. Het dappere meisje Jorrie heeft de hoofdrol in het gebeuren. De belangrijkste gasten uit de trein zijn een protserig staatshoofd uit een vreemd land, een tolk die zich vreemd gedraagt en twee kibbelende vrouwelijke ministers. Een volwassene kan de verholen kritiek op gewichtig doende hoogwaardigheidsbekleders signaleren, voor jonge kinderen is het een vrolijk en spannend verhaal. De kritische lezer kan zich afvragen of een trein met tijdbommen wel lectuur is voor lezers onder de tien jaar. De zwart-witte, herkenbare, spitse tekeningen van Fiep Westendorp, waarbij telkens de ontwapenende egeltjes opduiken, …Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties