Boek
Nederlands

Jules in de dierentuin

+1
Jules in de dierentuin
×
Jules in de dierentuin Jules in de dierentuin

Jules in de dierentuin

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Jules gaat naar de dierentuin en merkt hoe mensen en dieren op elkaar lijken. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Dierentuinen
Titel
Jules in de dierentuin
Auteur
Annemie Berebrouckx
Taal
Nederlands
Editie
Negende herziene druk
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2016 | Andere uitgaves
[24] p. : ill.
ISBN
9789002261510 (hardback)

Besprekingen

Jules is gek op dieren, dus een bezoek aan de dierentuin is goed aan hem besteed. Bij het bekijken van de dieren vallen hem hilarische overeenkomsten op tussen de dieren en hun bezoekers. Kijk die baardige man zit tegelijk te gapen met de leeuw: lange manen en een open muil! En die moeder met haar baby in de buidel lijkt net een kangoeroe, en kijk die mevrouw in een roze jurk eens op een been staan net als de flamingo's! Ten slotte hangt zijn zus ondersteboven in de speelhoek. 'Je bent precies een aap,' zegt Jules. Goed verzorgde uitgave met vrolijke vlakke illustraties op kleurig glad en stevig papier. Deel uit de uitgebreide serie over Jules, waarin veel kartonboekjes verschenen. Dit prentenboek* is in iets groter formaat en gedrukt op gewoon papier. Het leent zich prima om voor te lezen in een groep; men kan er dieren en mensen bij verzinnen en zo een speeleffect creëren. Vanaf ca. 3 jaar.

Jules in de dierentuin

Jules gaat met papa, mama en zus naar de dierentuin. Daar ontdekt hij van elk dier een bepaald kenmerk: dat ijsberen van koude houden, dat flamingo’s op één poot staan, kangoeroes hun baby in een buidel dragen enz. Daarbij valt het hem telkens op dat mensen behoorlijk op dieren kunnen lijken. Puur visueel is dit een heel aantrekkelijk boek: in de gekende Berebrouckx-stijl, met hele mooie kleurcombinaties, en een bijzonder verzorgde uitgave. Het verhaal is op zich leuk voor kleine kleuters: een bezoek aan de zoo is herkenbaar en geliefd, en er wordt op een natuurlijke manier wat informatie over elk van de dieren gegeven. De vergelijking met mensen moet uiteraard voor de grappige noot zorgen: een vrouw in het roze gekleed en op één been staand, of een ober in slipjas. En toch komt die humor niet helemaal tot z’n recht. Volgens mij ligt dit aan de povere taal. Eenvoudige taal en een herhalingsstructuur zijn natuurlijk prima voor deze jonge doelgroep, maar er moet toch een meer spreken…Lees verder

Jules in de dierentuin

Jules gaat samen met zijn ouders en zus naar de dierentuin. Hij ontdekt eerst de leeuwen. Ze gapen met hun grote muil en hebben lange manen. Dan ontdekt Jules een man die op een leeuw lijkt. Heel grappig. Zo ziet hij ook de ijsberen, flamingo's, pinguïns en kangoeroes. Telkens zie je op de pagina ernaast mensen die zich ook zo gedragen of op het dier lijken. Kinderen worden aangespoord om hun omgeving nauwkeuriger te observeren. Het is een extra aanleiding om de woordenschat te verrijken en vooral veel vragen te stellen. De reeks van Jules hoeft niet meer te worden aangeprezen. De inhoud is goed, doordacht, met fijne illustraties.

Over Annemie Berebrouckx

Annemie Berebrouckx (24 juli 1970) is illustrator en auteur van kinderboeken en studeerde in 1991 af aan Sint Lucas Antwerpen in de richting Toegepaste grafiek & illustratie. Ze schrijft en illustreert vooral karton- en prentenboeken, boeken voor eerste lezers en educatieve uitgaven. Berebrouckx hoopt vooral dat haar verhalen kinderen laten genieten, maar hen tegelijkertijd ook sterker en weerbaarder maken.

Berebrouckx is vooral gekend als auteur en illustrator van de boeken over Jules. Haar eerste prentenboek De eend van Jules verscheen in 1998. Ondertussen zijn er al meer dan 55 boeken van Jules verschenen, net als spelletjes, puzzels, doeboeken en poppen. Jules speelt ook de hoofdrol in het taalontwikkelingsprogramma Dag Jules dat in 85 procent van de Vlaamse kleuterscholen gebruikt wordt.

In 2000 kreeg Berebrouckx een Boekenwelp voor De oma van Jules. Het boek prijkt, met 98 andere boeken, op de lijst "Het Mooiste Kinderboek Aller Ti…Lees verder op Wikipedia