Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wakker : nachtportretten

Impressies in woord en beeld van mensen die 's nachts werken of zich anderszins in het nachtleven storten.
Onderwerp
Nacht
Titel
Wakker : nachtportretten
Auteur
Annelies Verbeke
Fotograaf
Charlie De Keersmaecker
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011
141 p. : ill.
Aantekening
Vierentwintig van deze verhalen verschenen eerder in het maandblad Goedele onder de titels 'Nachtvlinders' en 'Nachtraven'
ISBN
9789044518054 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Annelies Verbeke & Charlie De Keersmaecker

Annelies Verbeke & Charlie De Keersmaecker

Geef de nacht maar aan mij

Annelies Verbeke poogt de ziel van de nacht te vatten in Wakker. Voor deze verzameling nachtportretten liet ze zich seconderen door fotograaf Charlie De Keersmaecker. Maar hun expeditie lukt slechts gedeeltelijk.

Sinds Annelies Verbeke in haar debuutroman Slaap! de slapeloze Maya opvoerde, wordt de schrijfster om de haverklap gecharterd voor reportages of verhalen over nachtuilen. "Mij best. Geef de nacht maar aan mij", zo noteert ze in de inleiding van Wakker. Een verzameling nachtportretten. Samen met fotograaf Charlie De Keersmaecker dompelde Verbeke zich voor het tijdschrift Goedele onder in de parallelle wereld van de duisternis. Daar gelden andere wetten en heerst "een eigen intimiteit". Hun tocht langs nachtvlinders van allerlei pluimage brengt hen bij taxichauffeurs, verplegers, machinisten, pokeraars, cafébazinnen, receptionisten en stripteaseuses. Verbeke hanteerde welbewust h…Lees verder

‘Geef de nacht maar aan mij’, schrijft Annelies Verbeke in haar inleiding bij het foto- en tekstboek Wakker, dat zij samen met Charlie de Keersmaecker realiseerde. Het boek is gebaseerd op de reeks die beiden maakten voor het maandblad Goedele. Achtereenvolgens wordt gefocust op twaalf nachtmensen en evenveel plaatsen waar mensen ‘s nachts verzamelen. Zes stukken die speciaal voor dit boek werden gemaakt, voeren de lezer/kijker mee naar Nederland.
Voor Verbeke bevat de nacht een eigen intimiteit en eigen wetten, vooral dan omdat de nachtelijke context een gevoel van gezamenlijke afzondering in de hand werkt. De portretten van de nachtmensen, bijeengebracht onder de titel ‘Vlinders’, zijn het meest overtuigend omdat ze de gedrevenheid, maar ook de problemen van de geïnterviewde figuren het duidelijkst aan bod laten komen. Zo is er de Rwandese Marie, die als verpleegster voor de geriatrie heeft gekozen. Het treft haar dat in het tehuis de dood zachter is dan elders: ‘…Lees verder
Foto's met een kort verhaal kunnen soms intens de sfeer oproepen van de wereld waarin die verhalen zich afspelen. Dat geldt voor dit prachtige boekje zeker. De sfeer van de nacht is onmiskenbaar aanwezig in de wereld van de post-sorteerders, de politieagenten, de nachtwakers, striptease-dansers en kroegbazen. De nacht in een psychiatrische instelling. De sfeer van een nachtelijk bos waar een paar jongens en meisjes gaan zwemmen. Het laat ons zien (en voelen) hoe mooi, hoe stil de nacht kan zijn. De verhalen boeien, zijn kort, en weten behalve de sfeer ook de redenen weer te geven waarom die mensen niet naar bed zijn, waarom ze 's nachts werken. De zwart-witfoto's zijn gewoon ontzettend mooi. Je blijft ernaar kijken. Sfeervol, soms gevoelig. Kwaliteit met hoofdletters. Verbeke schrijft detectives en scenario's, De Keersmaecker is een begenadigd fotograaf, met name bekend vanwege zijn portretten. Een boek om van te houden. Vierkant formaat.

Over Annelies Verbeke

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Annelies Verbeke (Dendermonde, 6 februari 1976) is een Vlaams schrijfster.

Ze studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent en scenarioschrijven aan het RITCS te Brussel. Haar scenario Dogdreaming werd geselecteerd voor European Pitch Point 2003, een scenariowedstrijd tijdens het Filmfestival van Berlijn. Eind 2003 verscheen haar roman Slaap!, waarmee zij de Debuutprijs voor 2004 won.

Haar werk won een aantal prijzen, waaronder de prestigieuze F. Bordewijk-prijs in 2015, en verscheen in 22 talen. In 2016 won ze de Opzij Literatuurprijs voor Dertig dagen. In februari 2018 won ze de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs voor Halleluja.

Bibliografie

Romans
  • Slaap! – De Geus (2003)
  • Reus – De Geus (2006)
  • Vissen redden – De Geus (2009)
  • Dertig dagen – De Geus (2015)
  • Treinen en Kamers – De Geus (2021)
  • Lees verder op Wikipedia