Boek
Nederlands

Goelag : een geschiedenis

Anne Applebaum (auteur)

Goelag : een geschiedenis

Geschiedenis van de goelag, de werkkampen van de Sovjet-Unie. Chronologische beschrijving van hun evolutie (hun oorsprong in de bolsjewistische revolutie, hun ontwikkeling tot een belangrijk onderdeel van de sovjeteconomie en hun ontmanteling na Stalins dood), gevolgd door een thematische bespreking van het leven in de kampen.
Titel
Goelag : een geschiedenis
Auteur
Anne Applebaum 1964-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Gulag : a history
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2003
579 p., [16] p. pl. : ill.
ISBN
90-263-1814-6

Besprekingen

Goelag, een geschiedenis van Anne Applebaum is niet de eerste, maar wel de meest omvattende geschiedenis van het uitgestrekte netwerk van werkkampen die ooit over de hele Sovjet-Unie verspreid lagen en die in hun onmenselijkheid en wreedheid met de holocaust konden wedijveren. Anne Applebaum is een gereputeerde Amerikaanse journaliste ('The Washington Post', 'The Economist', 'The Wall Street Journal'), die Russisch spreekt en toegang kreeg tot de archieven die na de val van de Muur opengesteld werden. Ze sprak met een groot aantal overlevenden en nam hun meestal ongepubliceerde memoires door. Het resultaat is dit standaardwerk.

De goelag was opgezet in 1918, vlak na de revolutie, al had het systeem zijn wortels al in de tsaristische tijd. Omstreeks 1921 waren er al 84 kampen. In 1929 besloot Stalin het kampencomplex te systematiseren om middels de dwangarbeid van de gevangenen de natuurlijke rijkdommen van het barre noorden te ontginnen en de industrialisatie van het lan…Lees verder
Dit boek van de Amerikaanse journaliste (Washington Post, The Economist) vormt de eerste complete geschiedenis van de duizenden strafkampen in de voormalige Sovjet-Unie. Bij velen is dit kampensysteem bekend van auteurs als Alexander Solzjenitzyn. Het kampensysteem werd gecreëerd na de revolutie van 1917, drastisch uitgebreid tijdens Stalins eerste vijfjarenplan rond 1930 en bereikte de grootste omvang tijdens de Grote Terreur eind jaren dertig. Miljoenen mensen kwamen om, vele anderen overleefden. Applebaum las hun memoires en ongepubliceerde manuscripten, sprak met overlevenden en deed archiefonderzoek. Het resultaat van dit jarenlange speurwerk is een studie die niets onbesproken laat: het politieke systeem, de bureaucratie, de arrestaties, het vervoer, de selectie, de soorten dwangarbeid, de vrouwen en kinderen, de straffen, de invloed van de oorlog, de economische betekenis van de kampen en nog veel meer. Het boek vormt verplichte leesstof voor wie zich in de duistere kant van he…Lees verder

Over Anne Applebaum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hb19821970

Anne Elizabeth Applebaum (Washington D.C., 25 juli 1964) is een Amerikaanse journaliste, bekend om haar studies en artikelen gewijd aan de geschiedenis van het communisme en aan de ontwikkeling van een burgermaatschappij in Midden- en Oost-Europa.

Biografie

Anne Applebaum werd in Washington D.C. geboren als de dochter van de advocaat Harvey M. Applebaum en Elizabeth Bloom. Ze behaalde haar bachelor aan de Yale-universiteit in geschiedenis en literatuur. Vervolgens behaalde ze haar master in internationale betrekkingen op de London School of Economics en studeerde vervolgens aan de Universiteit van Oxford. In 1988 werd ze voor The Economist correspondente in Polen. Voor deze krant, maar ook voor The Independent schreef ze artikelen over de sociale en politieke transities in Oost-Europa voor en na de Val van de Berlijnse Muur.

In de jaren negentig schreef ze voor diverse kranten columns, maar keerde in 1998 te…Lees verder op Wikipedia