Boek
Nederlands

Boelie : over hockey

Anke Kranendonk (auteur), An Candaele (illustrator)
+1
Boelie : over hockey
×
Boelie : over hockey Boelie : over hockey
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jim, Lies en Sjuul zitten op hockey. Wie de minste doelpunten maakt, moet thuis klusjes doen. Naast dit verhaal veel informatie over hockey. Verhaal AVI-M4, informatie AVI-M5. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Hockey
Leesniveau
AVI M4, AVI M5, AVI 4, AVI 6
Titel
Boelie : over hockey
Auteur
Anke Kranendonk
Illustrator
An Candaele
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
27 p. : ill.
ISBN
9789027664051

Besprekingen

Na de uitgave van de eerste zes boeken van de serie Lees en weet in 2006, is na twee jaar een tweede reeks van zes boeken verschenen. Het is een informatieve serie voor beginnende lezers. Deze tweede reeks is geschikt voor lezers op AVI-niveau 3 of 4, dus voor goede lezers eind klas 1 / groep 3, en zeker voor klas 2 / groep 4. De informatie wordt in 22 bladzijden overgebracht middels een verhaal, waarvan de jonge lezers steeds op de linkerpagina een episode lezen. Aan de rechterkant staat steeds een informatieve tekst, die informatie uit het verhaal uitdiept en nog meer informatie toevoegt, en geschreven is op AVI-niveau 6. Dit sluit aan bij het concept van de 'samenleesboeken' dat Zwijsen al eerder introduceerde. Samen lezen en samen genieten van een boek bevordert het leesplezier, is de gedachte hierachter.

De onderwerpen van de serie sluiten aan bij de leefomgeving, interesses en vragen van kinderen, en hebben te maken met activiteiten in de vrije tijd, zoals zwemm…Lees verder
Over het veel gevraagde en weinig beschikbare onderwerp hockey staat veel basisinformatie op de rechterbladzijden in dit als samenleesboek bedoelde, verzorgd en stevig uitgegeven boekje uit de serie 'Lees en weet'*. Met gekleurde fotootjes en tekeningetjes en korte teksten in AVI-M5 die vaak met een vraag beginnen, krijgen kinderen een duidelijk beeld van deze sport en hoe het is om op een vereniging te zitten. Op de linkerbladzijden staan de perikelen van het gezin Hok-Hi met drie kinderen die hockeyen. Het verhaaltje in AVI-M4 stelt weinig voor en is onpedagogisch vanwege het corvee dat dreigt voor degene die de minste doelpunten maakt. De titel is een later uitgelegde hockeyterm. Bruikbaar voor een eerste spreukbeurt of werkstuk. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Anke Kranendonk

Anke Kranendonk (Baarn, 16 mei 1959) is een Nederlandse actrice en schrijfster.

Kranendonk heeft twee oudere broers en een jongere zus. Anke begon aan het Atheneum, maar behaalde uiteindelijk haar HAVO-diploma. Na de middelbare school besloot ze de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te gaan volgen. Door lichamelijke klachten moest ze hiermee na enkele maanden stoppen. Kranendonk besloot zich aan te melden voor de Pedagogische Academie. Anke ging aan de slag als lerares en besloot toneel-, beweging- en cameralessen te gaan nemen. Door regisseur Ben Sombogaart werd ze gevraagd om de hoofdrol te spelen in de VPRO-jeugdserie Buurman Bolle. Gastrollen volgde in Goede tijden, slechte tijden (1992) en Goudkust (1996). Naast haar rollen op televisie richtte ze ook een toneelgezelschap op.

Na de geboorte van haar dochter in 1990 begon Kranendonk ook als schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek, Van huilen krijg je dorst (Lemniscaat). In 1993 wordt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties