Boek
Nederlands

Het lied van ooievaar en dromedaris : roman

Anjet Daanje (auteur)

Het lied van ooievaar en dromedaris : roman

Genre:
Elf personen vertellen het verhaal van een Britse schrijfster van een uitzonderlijke roman, die in de loop van de honderdzeventig jaar na haar dood de erkenning vergaart die zij tijdens haar korte leven moest ontberen.
Onderwerp
Schrijverschap
Titel
Het lied van ooievaar en dromedaris : roman
Auteur
Anjet Daanje
Taal
Nederlands
Uitgever
Groningen: Uitgeverij Passage, 2023 | Andere uitgaven
655 p. : ill.
Aantekening
De auteur liet zich voor deze roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. De roman borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van Wuthering heights. Tegelijk met deze roman verschijnt ook de dichtbundel Dijende gronden, met gedichten van Emily Brontë, hun vertalingen en ook eigen gedichten van Anjet Daanje geïnspireerd op de gedichten van Emily Brontë.
ISBN
9789054524106 (hardback)

Besprekingen

Alles op losse schroeven

Anjet Daanje serveert een verrassende mengeling van romantiek en postmodernisme. Het lied van ooievaar en dromedaris is een duizelingwekkende puzzel in elf hoofdstukken die elf levensverhalen vertellen.

Een vormeloze gedaante in de keuken, een boterham met bramenjam, een aantekenboekje met onbegrijpelijke cijferreeksen, jurken van een overleden zus die je niet kunt afdanken vanwege verdriet en gemis, een geheimtaal die niemand buiten je gezin begrijpt, verliefd zijn op je pianoleraar, een schuilnaam, opgesloten zijn in een donkere ruimte waaruit je je niet kunt bevrijden (onder de grond, bijvoorbeeld), een horloge dat kwijtgeraakt is, een tegelvloer dweilen, een kat of een hamster die Mouse heet.

Dit zijn elf sprekende voorbeelden van de vele sluw terugkerende motieven in de elf hoofdstukken van Het lied van ooievaar en dromedaris, het tiende boek van de Groningse schrijfster Anjet Daanje (57). In ieder hoofdstuk wordt een nieuw levensverhaal verteld, van geboorte tot dood, van een Engelse, Franse of Nederlandse vrouw of man in de achttiende, negentiende of twintigste eeuw. Allemaal hebben ze op vaak onverwachte en spannende wijze te maken met de centrale figuur: Eliza May …Lees verder

Een omvangrijke (655 blz.) literaire roman van Anjet Daanje, geïnspireerd op het leven en werk van de Engelse schrijfster Emily Brontë. Hoofdpersonage Eliza May Drayden, schrijfster van een uitzonderlijke maar tijdens haar leven verguisde roman, is al overleden als de roman in 1847 in een dorpje in Yorkshire begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift een stukje op in de tijd, tot aan onze huidige tijd, en vertelt over Draydens roerige leven ná de dood. De lezer leert haar kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen. In de loop van honderdzeventig jaar wordt haar roman door steeds meer lezers als een meesterwerk gezien. ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ is met literair vakmanschap en in een poëtische stijl geschreven, met volle, golvende zinnen. Daanje maakt hierbij gebruik van een verhaalstructuur die voortborduurt op de vertelwijze van Brontë’s beroemde roman ‘Wuthering Heights’. Een bijzondere roman voor een selecte literaire lezersgroep. Anjet Daanje (Wi…Lees verder

Over Anjet Daanje

CC BY 3.0 - Foto van/door Dieb den Boer

Anjet Daanje (Wijster, 1965), pseudoniem van Anjet den Boer, is een Nederlands schrijfster en scenariste.

Familie

Anjet Daanje is de zus van Dieb, de vroegere violist van de Nederlandse folkband Rapalje. In hun jeugd maakten ze samen in eigen beheer zeven hoorspelen en twee lange speelfilms.

Loopbaan

Anjet Daanje studeerde wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Zij behaalde in 1991 haar doctoraal. Tijdens haar studie, toen zij 21 jaar was, schreef zij de eerste versie van Pianomuziek in de regen, haar eerste roman, die in 1993 werd gepubliceerd. Bij haar volgende roman, De blinde fotograaf, nam zij als schrijversnaam Daanje aan, de achternaam van haar moeder, waaronder zij sindsdien publiceert. Van 2001 tot 2011 verschenen haar romans bij Uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij, vanaf september 2016 publiceert zij haar romans bij Uitgeverij Passage., en van haar oudere ro…Lees verder op Wikipedia