Boek Nederlands

Plotseling diep in het woud : sprookje

Amos Oz (auteur)

Plotseling diep in het woud : sprookje

Amos Oz (auteur)
  • Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Sprookje over Maja en Matti, twee dorpskinderen die op onderzoek gaan naar de verdwijning van alle dieren uit het dorp. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Plotseling diep in het woud : sprookje
Auteur
Amos Oz
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Pitom beomek hajaar
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2006
142 p.
ISBN
90-234-2056-X

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands
Daisy: Nederlands

Besprekingen

Uit een afgelegen bergdorp verdwenen in een recent verleden alle dieren, van de huisdieren tot de houtwormen. Het dorp ligt er triest en grauw bij, de volwassenen zwijgen schuldig, de kinderen kunnen nauwelijks de dierenverhalen van de onderwijzeres geloven, en iedereen blijft 's nachts binnen uit angst voor de dolende berggeest Nehi. Enkele kinderen durven het duistere woud te betreden. Eén, de bespotte Nimi, keert terug met de 'hinnikziekte': hij trekt zich niets meer aan van sociale conventies, als een dier gaat en slaapt hij waar hij wil, voortdurend voor zich uit hinnikend. Geïntrigeerd door Nimi, en enkele andere kleine wonderen, trekken twee andere kinderen, de nieuwsgierige buitenbeentjes Maja en Matti, het woud in en ontdekken de ware geschiedenis van het dorp en de berggeest.
Dit sprookje van Amos Oz valt in twee duidelijke helften uiteen. In het eerste deel krijgen we een portret van een gesloten, angstige gemeenschap, die al het vreemde gebannen lijkt te hebben, maar t…Lees verder
In dit sprookje van de Israelische schrijver Amos Oz zijn op een dag alle dieren uit een 'stil en droevig' dorp verdwenen. Twee kinderen gaan op onderzoek uit, tegen alle bange adviezen van de dorpelingen in. Zij komen erachter dat een weggepeste dorpsbewoner, Nehi, 'de gruwelijke tovenaar van de bergen', de dieren ooit heeft meegenomen naar het woud. Het sprookje heeft een sterke moraal: wees verdraagzaam, laat je verbeelding spreken, veroordeel niet te snel. Het sprookje komt een beetje traag op gang, maar wint gaandeweg aan vaart. Het taalgebruik is beeldend. Oz weet overtuigend een schijnwereld op te roepen. Daarin ligt ook de kracht van dit sprookje van de Israëlische schrijver (1939). Vanaf ca. 14 jaar.