Boek
Nederlands

Het jaar van Victor

Aby Hartog (auteur)
+1
Het jaar van Victor
×
Het jaar van Victor Het jaar van Victor

Het jaar van Victor

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Op oudejaarsdag bedenkt Victor (10, ik-figuur) dat er nu een geweldig jaar moet komen. Maar al snel gaat het mis. Zijn ouders hebben doorlopend ruzie en zijn vriendinnetje zoent met zijn beste vriend. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Het jaar van Victor
Auteur
Aby Hartog
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
246 p.
ISBN
9789045115399 (hardback)

Besprekingen

Op oudejaarsdag bedenkt de 10-jarige Victor (ik-figuur) dat er na ‘een niksig jaar’ nu een geweldig ‘jaar van Victor’ moet komen, maar al snel gaat het mis. Zijn ouders hebben doorlopend ruzie (zijn vader is ontslagen en kan daar niet mee omgaan) en dat mondt na enkele maanden uit in een scheiding. Victor en zijn zus Charlotte zijn het vaak niet met hun ouders eens en dat levert nog meer ruzies op. Op school wordt Victor verliefd op Josien, maar als Josien met Victors beste vriend zoent, levert dat ook de nodige problemen op. De lezer ervaart door de ogen van Victor een jaar uit zijn leven. Het thema scheiding wordt goed uitgewerkt en de personages komen echt tot leven (waarbij vooral de broer-zusrelatie erg mooi is). De emoties van Victor, van vreugde bij zijn eerste zoen tot zijn woede als zijn ouders uit elkaar gaan, worden heel invoelbaar beschreven. De dialogen met korte zinnen passen helemaal bij het verhaal en geven de sfeer van de gesprekken goed weer. De herhaling van dezelfd…Lees verder

Over Aby Hartog

Aby Hartog (Amsterdam, 20 maart 1962) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en illustrator.

In 2003 debuteerde hij met het boek PAS OP voor de ezel en de beer. Hartog schrijft verhalen, gedichten en novellen voor kinderen. Ook schrijft hij samen met zijn broer Sander Hartog non-fictie. De verhalen van Hartog kenmerken zich door eenvoudig taalgebruik en rijke fantasie.

De illustraties van Hartog zijn eenvoudig net zo eenvoudig als zijn taalgebruik. Met inkt en aquarelverf maakt hij lijnfiguren, die de basiskenmerken en activiteiten van de hoofdpersonen net voldoende vastleggen.

Aby Hartog is niet alleen schrijver en tekenaar, maar ook schoolschrijver, boekverkoper, adviseur, en een van de oprichters van de coöperatie De Nieuwe Boekhandel (in Amsterdam).

Bibliografie

  • PAS OP voor de ezel en de beer (Zirkoon, 2003)
  • Oehoe Ratel Retteketet Tsjing Boem Pling! (Zirkoon, 2004)…Lees verder op Wikipedia