Boek
Engels
Een asielzoeker uit Zanzibar ontmoet in Engeland een familielid en vroegere plaatsgenoot aan wie hij heel wat uit te leggen heeft over zijn gedrag van enkele tientallen jaren geleden.
Titel
By the sea
Auteur
Abdulrazak Gurnah
Taal
Engels
Uitgever
London: Bloomsbury, 2001
245 p.
ISBN
0-7475-5280-0

Besprekingen

In problemen gebracht door de nieuwe regering in zijn land, Zanzibar, vlucht een al wat oudere meubelhandelaar naar Engeland, waar hij asiel aanvraagt en krijgt. Daar komt hij weer in contact met een vroegere plaatsgenoot en zelfs familielid, die eigenlijk alleen maar slechte dingen van hem weet. Het levensverhaal van de asielzoeker is niet spectaculair. Het zit vol subtiliteiten wat betreft gewoontes en omgangsvormen van de islamitische bevolking ter plaatse. Het gebruik van Arabische termen is wat irritant. Het boek begint sterk, met enkele prachtige zinnen. Maar het vervolg is onevenwichtig. De beschreven wereld is er een waar je maar zelden mee geconfronteerd wordt. En dat is maar goed ook, zullen velen na lezing van dit boek zeggen. Het lijkt alsof de onzekerheden en onvolkomenheden van de romanfiguren zijn overgeslagen op de auteur. Jammer dat deze getalenteerde schrijver hier zijn belofte niet waarmaakt.

Over Abdulrazak Gurnah

CC BY 2.0 - Foto van/door PalFest

Abdulrazak Gurnah (Zanzibar, 20 december 1948) is een Tanzaniaans schrijver, die leeft en werkt in Engeland. Hem werd in 2021 de Nobelprijs voor Literatuur toegekend.

Leven en werk

Gurnah groeide op in het toenmalige Britse protectoraat Zanzibar en ontvluchtte in 1967 de Revolutie van Zanzibar. Hij ging in 1968 studeren in Canterbury, eerst in een technische richting, maar stapte in 1971 over op literatuur. Hij schreef zijn proefschrift aan de Universiteit van Kent in 1982. Hij gaf van 1980 tot 1983 colleges aan de Bayero University Kano in Nigeria en keerde daarna terug naar Canterbury als hoogleraar Engelse en postkoloniale literatuur aan de Universiteit van Kent, waar hij in 2017 met emeritaat ging. Sinds 2006 is hij FRSL (fellow) van de Britse Royal Society of Literature.

Gurnah schreef diverse boeken en artikelen over literatuur, met name over zaken rond kolonialisme en de verhoudingen tussen Afrika, India e…Lees verder op Wikipedia