Boekstart (oud)

Wat is er leuker dan met je baby of peuter in een boekje kijken? Boekjes kijken en lezen vanaf de prilste leeftijd is leuk én nuttig. Daarom is er Boekstart. Boekstart wil ouders én hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken zijn taalvaardiger, lezen sneller, rekenen beter, en vinden gemakkelijker hun weg in de maatschappij.

Boekstart zet ouders aan om hun kinderen al vanaf de geboorte in contact te brengen met verhalen, rijmpjes, liedjes en boekenplezier. Boekstart bestaat sinds 2006 in tal van Vlaamse en Brusselse gemeenten dankzij de steun van de Vlaamse overheid en Iedereen Leest, de VGC en de gemeenten.

Boeken in gezinnen brengen
De Brusselse bibliotheken bieden een collectie aan voor de
allerkleinsten en werken intensief samen met de kinderdagverblijven en consultatiebureaus. Met het Boekstart-programma krijgen ouders van een baby van zes maanden een babypakket. Daarin zit een knisperboek en een brochure met informatie over voorlezen en de bibliotheek.

Drie fantasiefiguren
Boekstart

Als de kinderen vijftien maanden oud zijn krijgen ze een uitnodiging om in hun lokale bibliotheek een peutertas op te halen met twee boeken en een brochure vol informatie en tips.
Het babypakket op zes maanden en de uitnodiging op vijftien maanden worden verdeeld via de consultatiebureaus en de kinderdagverblijven.

Boekstart, een project van samenwerking
Boekstart wordt gerealiseerd door de samenwerking van tal van spelers zoals de Brusselse bibliotheken en de Ondersteuningsdienst Bibliotheken in Brussel, OBiB, Iedereen Leest, de beroepskrachten en vrijwilligers van de consultatiebureaus en kinderdagverblijven en kan in veel gemeenten ook rekenen op de steun van het Gemeenschapscentrum en de Brede School. De financiering wordt mogelijk gemaakt door de Vlaamse overheid, de VGC en de gemeenten.

 

Wil je meer weten over Boekstart in jouw gemeente? Neem dan contact met jouw lokale Brusselse bibliotheek of stuur een mailtje naar leeslijn@vgc.be