Boekenbende

De Boekenbende is een leesbevorderingsproject van de Brusselse bibliotheken dat zich richt tot 5- en 6-jarige kinderen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Gedurende minstens vijf opeenvolgende weken ontdekken deze kinderen en hun ouders het plezier van verhalen, liedjes en rijmpjes, prentenboeken en weetboeken en zoveel meer... Door de komst van een voorlezer, speciaal voor hen... Een belevenis die de kinderen en hun ouders én de voorlezers niet snel vergeten.

De Boekenbende is een project dat staat of valt met de medewerking en het enthousiasme van voorlezers. Hoe meer voorlezers, hoe meer kinderen verhalen te horen krijgen.

Waarom inschrijven als voorlezer?

Dit project heeft jou ook heel wat te bieden. Als voorlezer-aan-huis breng jij boeken en verhalen in je gastgezin binnen. Daarmee open je een nieuwe, talige horizon voor de kinderen én hun ouders. En voor jezelf.

De Boekenbende is immers een unieke kans:

  • om een echte interculturele ontmoeting te beleven;
  • om de Brusselse onderwijsproblematiek beter te begrijpen;
  • om een Brusselse wijk van binnenuit te leren kennen;
  • om met prentenboeken te (leren) werken en verhalen te (leren) vertellen;
  • om je samen met anderen op een leuke manier in te zetten voor kinderen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken.

Hoe inschrijven als voorlezer?

Ben je student in opleiding? Dan is het Boekenbendetraject in overleg met je opleiding in grote lijnen al vastgelegd. Ga naar Boekenbende aan Huis. Je vindt er alle praktische info.

Ben je leerling uit het middelbaar onderwijs? Dan is de Boekenbende op School iets voor jou.

Ben je geen student maar iemand die dit project een warm hart toe draagt? En kan je je minstens 10 weken na elkaar een uurtje vrijmaken om te gaan voorlezen met een Brussels gastgezin? Lees dan verder onder Boekenbende Xtra wat het project precies inhoudt en in welke Brusselse gemeenten de Boekenbende georganiseerd wordt.

Boekenbende aan Huis

De Boekenbende aan Huis is een voorlees-op-maat-project van de Brusselse bibliotheken waarbij een voorleesvrijwilliger minstens vijf weken na elkaar boeken en verhalen aan huis, bij kinderen uit de 3de kleuterklas, brengt.

Boekenbende op School

De Boekenbende op School is een voorlees-op-maat-project van de Brusselse bibliotheken waarbij leerlingen uit het hoger middelbaar onderwijs voorlezen aan kinderen uit de derde kleuterklas, tijdens of na school.

Boekenbende Extra

Wil je graag je liefde en je enthousiasme voor verhalen delen met jonge kinderen? En heb je zin om vanaf januari tot mei 2023 twaalf keer (fysiek of digitaal) voor te lezen en verhalen te vertellen aan een 5 à 6-jarige Brusselaar ? Dan is de Boekenbende Extra iets voor jou! 

Voorleestips

Hoe begin je aan voorlezen? Theoretische handleidingen zijn niet echt zinvol. Het is door voor te lezen dat je leert hoe het moet. Een aantal basistips kunnen je op weg helpen.